Popieram, umieściłbym to nawet na liście składników, jednak niektórzy nie są cierpliwi przy przygotowaniu posiłków. Zdecydowanie jest to potrawa dla smakoszy.c914 wrote:Dla poprawienia ostatecznych walorów smakowych przed przygotowaniem potrawy proponuje 3 dniowa głodówkę.
Kuchnia
Moderator: Crow
Re: Kuchnia
Św. Adolf Onanista - patron niespełnionych malarzy
Dla niektórych studentów
Obiadek u babci
Udajesz się do najbliższej, swojej, babci
A srlsy to:
Chińszczyzna
Jakiekolwiek mieso (wołowina, wieprzowina, kurczak) kroimy w kawałki, pieprzymy, polewamy sosem sojowym, smażymy. Dodajemy jakieś zestaw warzyw mrożonych. Dopieprzyc, dodać jeśli macie sos słodko-ostry (ja mam taki "tajski"), lub jakiekolwiek, najlepiej ostre ale niekoniecznie, przypraw, wiecej sosu sojowego. Przygotowujemy ryż, podajemy razem, najlepiej smakuje na ciepło
Obiadek u babci
Udajesz się do najbliższej, swojej, babci
A srlsy to:
Chińszczyzna
Jakiekolwiek mieso (wołowina, wieprzowina, kurczak) kroimy w kawałki, pieprzymy, polewamy sosem sojowym, smażymy. Dodajemy jakieś zestaw warzyw mrożonych. Dopieprzyc, dodać jeśli macie sos słodko-ostry (ja mam taki "tajski"), lub jakiekolwiek, najlepiej ostre ale niekoniecznie, przypraw, wiecej sosu sojowego. Przygotowujemy ryż, podajemy razem, najlepiej smakuje na ciepło
< korm> O JEZU PANIE KURCZAKU NIECH PAN TEDY NIE WYCHODZI Q_Q
< korm> TAK UCZY JEZUS
< korm> TAK UCZY JEZUS
Tost zamknięty w sobie.
Przepis wpadł mi do głowy dziś w pracy. Realizacja zajęła chwilę, efekt..cóż, smaczny.
Bierzemy garść ciasta drożdżowego - jak nie mamy, ukręcamy. Przepis jak na pizzę.
Rozrabiamy ciasto na placek.
Na środek placka kładziemy plasterek szynki. Albo dwa. Albo boczek. Albo cokolwiek.
Dokładamy ser, najlepiej tarty.
Nakładamy sosu. Wersja ekonomiczna zakłada ketchup,
Ciasto składamy. Można na pieroga, można na kopertę, grunt by stworzyć szczelną obudowę dla farszu.
Jeśli dysponujemy, wkładamy nasze dzieło do pieca na pizzę. Jeśli nie posiadamy takowego, zwykły piekarnik z termoobiegiem rozgrzany do czystu stopni wystarczy.
Cudo to należy co jakiś czas obracać dla równomiernego zapieczenia.
Po zakończeniu obróbki termicznej emo tosta można zjeść od razu na ciepło. Można też skonsumować go po czasie - nie traci walorów smakowych, a dzięki szczelności nadaje się całkiem nieźle jako źródło kalorii on teh way.
Przepis wpadł mi do głowy dziś w pracy. Realizacja zajęła chwilę, efekt..cóż, smaczny.
Bierzemy garść ciasta drożdżowego - jak nie mamy, ukręcamy. Przepis jak na pizzę.
Rozrabiamy ciasto na placek.
Na środek placka kładziemy plasterek szynki. Albo dwa. Albo boczek. Albo cokolwiek.
Dokładamy ser, najlepiej tarty.
Nakładamy sosu. Wersja ekonomiczna zakłada ketchup,
Ciasto składamy. Można na pieroga, można na kopertę, grunt by stworzyć szczelną obudowę dla farszu.
Jeśli dysponujemy, wkładamy nasze dzieło do pieca na pizzę. Jeśli nie posiadamy takowego, zwykły piekarnik z termoobiegiem rozgrzany do czystu stopni wystarczy.
Cudo to należy co jakiś czas obracać dla równomiernego zapieczenia.
Po zakończeniu obróbki termicznej emo tosta można zjeść od razu na ciepło. Można też skonsumować go po czasie - nie traci walorów smakowych, a dzięki szczelności nadaje się całkiem nieźle jako źródło kalorii on teh way.
My soul is still the same
But it has many names
But it has many names
Z serii "Coś co właśnie wymyśliłam i od razu poszłam zrealizowac"
POWER BARSZCZ
3 porcje
1x barsz w torebce
1x główka czosnku
1-2x kostka rosołowa
Kroimy czosnek (drobno lub grubo, ja wole grubo albo wrecz wrzucac cale ząbki bo lubie sobie przegryźć czoch) i wrzucamy do garnka. Rozkruszamy kostki rosołowe, zalewamy garnek woda (mozna sobie wczesniej zagrzac wrzatek w czajniku i tylko to podgrzac, bedzie szybciej). Pozniej dodajemy barszcz z torebki i gotujemy. DONE
POWER BARSZCZ
3 porcje
1x barsz w torebce
1x główka czosnku
1-2x kostka rosołowa
Kroimy czosnek (drobno lub grubo, ja wole grubo albo wrecz wrzucac cale ząbki bo lubie sobie przegryźć czoch) i wrzucamy do garnka. Rozkruszamy kostki rosołowe, zalewamy garnek woda (mozna sobie wczesniej zagrzac wrzatek w czajniku i tylko to podgrzac, bedzie szybciej). Pozniej dodajemy barszcz z torebki i gotujemy. DONE
Conquered, we conquer.
Salatka by Sat. + how to make sos czosnkowy
Wrzucamy to co nam sie podoba, dodajemy sosu i wpierdalamy jak kroliki ;3

Skladniki powyzszego:
1 salata lodowa
1 papryka zolta (czerwona albo pomaranczowa tez beda ok. zielonej nie poleca)
1 pomidor (proponuje wiecej, moja mama ma alergie wiec musialam dac mniej)
3 piersi z kurczaka
1 sos czosnkowy
pol malego pudelka (czy konserwy?) z kukurydza
przyprawy:
bazylia
przyprawy uzywane przez was do kurczaka
pieprz
sol
Kroicie liscie salaty na bardzo male kawaleczki, nie polecam tych najblizej srodka (takich zoltych) bo sa gorzkie. Dorzucacie do tego pokrojonego pomidora, papryke i kukurydze, posypujecie bazylia, pieprzycie, solicie, mieszacie.
Pora na kurczaka:
Kroicie na maultkie kawaleczki i zasmazacie z czym tam lubicie. Ja wymieszalam przyprawy: kurczak zlocisty, bazylia, papryka slodka, czosnek granulowany. Mialam dorzucic troche cebuli (zapomnialam, lol) a jak juz bylo prawie gotowe to dolalam troszke miodu dla smaku. Dorzucacie kurczaka do waszej salatki (tylko bez tego calego plynu, ktory zostal wam na patelni...).
Zostal wam ostatni skladnik, sos czosnkowy:
Mozna go zrobic na wiele sposobow. Najprostrzym jest kupienie w sloiku i dolanie. Nie polecam, nei jest taki dobry. Mozecie jeszcze kupic w proszku. Ale najlepiej zrobic samemu. W taki sposob:
skladniki:
smietana
kilka lyzek majonezu
bazylia
mieta
czosnek granulowany
Do miseczki wlewacie smietane, Na jedna smietane uzylam okolo 5 lyzek majonezu, ale powinniscie to zrobic po swojemu i "na czuja". Majonez ma poprawic smak smietany, wiecie o co chodzi @@. Dorzucacie do tego cuda czosnek granulowany (mozna pewnie zwykly ale ja jestem leniwa). Nastepnie bierzecie bazylie (pewnie macie ja suszona, przyprawe kupiona w sklepie), ktora nalezy jeszcze zgniesc w palcach, zeby byla proszkiem. Mozecie uzyc prawdziwej bazylii, bedzie nawet lepsze. Nastepnie szatkujecie liscie miety na malutkie kawaleczki i mieszacie. Sos jest zrobiony. Ilosc skladnikow wg waszego widzimisie. Miety i bazylii jak najwiecej. Trzeba po prostu czesto probowac i w razie czego dorzucac skladnika.
TIP: Nie znalazlam w polsce suszonej miety, tez jest b.dobra chociaz do zwyklej sie nie umywa. Jakby ktos znalazl suszona miete to niech mi powie w jakim sklepie i z jakiej marki to przyprawa. Bede wdzieczna.
Tak zrobiony sos czosnkowy takze dorzucacie do salatki. Calosc dokladnie mieszacie. Po zjedzeniu tego czujecie sie jak bardzo pelne kroliki.
Smacznego!
Wrzucamy to co nam sie podoba, dodajemy sosu i wpierdalamy jak kroliki ;3

Skladniki powyzszego:
1 salata lodowa
1 papryka zolta (czerwona albo pomaranczowa tez beda ok. zielonej nie poleca)
1 pomidor (proponuje wiecej, moja mama ma alergie wiec musialam dac mniej)
3 piersi z kurczaka
1 sos czosnkowy
pol malego pudelka (czy konserwy?) z kukurydza
przyprawy:
bazylia
przyprawy uzywane przez was do kurczaka
pieprz
sol
Kroicie liscie salaty na bardzo male kawaleczki, nie polecam tych najblizej srodka (takich zoltych) bo sa gorzkie. Dorzucacie do tego pokrojonego pomidora, papryke i kukurydze, posypujecie bazylia, pieprzycie, solicie, mieszacie.
Pora na kurczaka:
Kroicie na maultkie kawaleczki i zasmazacie z czym tam lubicie. Ja wymieszalam przyprawy: kurczak zlocisty, bazylia, papryka slodka, czosnek granulowany. Mialam dorzucic troche cebuli (zapomnialam, lol) a jak juz bylo prawie gotowe to dolalam troszke miodu dla smaku. Dorzucacie kurczaka do waszej salatki (tylko bez tego calego plynu, ktory zostal wam na patelni...).
Zostal wam ostatni skladnik, sos czosnkowy:
Mozna go zrobic na wiele sposobow. Najprostrzym jest kupienie w sloiku i dolanie. Nie polecam, nei jest taki dobry. Mozecie jeszcze kupic w proszku. Ale najlepiej zrobic samemu. W taki sposob:
skladniki:
smietana
kilka lyzek majonezu
bazylia
mieta
czosnek granulowany
Do miseczki wlewacie smietane, Na jedna smietane uzylam okolo 5 lyzek majonezu, ale powinniscie to zrobic po swojemu i "na czuja". Majonez ma poprawic smak smietany, wiecie o co chodzi @@. Dorzucacie do tego cuda czosnek granulowany (mozna pewnie zwykly ale ja jestem leniwa). Nastepnie bierzecie bazylie (pewnie macie ja suszona, przyprawe kupiona w sklepie), ktora nalezy jeszcze zgniesc w palcach, zeby byla proszkiem. Mozecie uzyc prawdziwej bazylii, bedzie nawet lepsze. Nastepnie szatkujecie liscie miety na malutkie kawaleczki i mieszacie. Sos jest zrobiony. Ilosc skladnikow wg waszego widzimisie. Miety i bazylii jak najwiecej. Trzeba po prostu czesto probowac i w razie czego dorzucac skladnika.
TIP: Nie znalazlam w polsce suszonej miety, tez jest b.dobra chociaz do zwyklej sie nie umywa. Jakby ktos znalazl suszona miete to niech mi powie w jakim sklepie i z jakiej marki to przyprawa. Bede wdzieczna.
Tak zrobiony sos czosnkowy takze dorzucacie do salatki. Calosc dokladnie mieszacie. Po zjedzeniu tego czujecie sie jak bardzo pelne kroliki.
Smacznego!
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Sałatka pierwszosierpniowa - zamulająca acz zdrowa
Skład (proporcje dowolne choć nie przesadźcie z suszonymi morelami):
1. suszone morele
2. rodzynki
3. pestki dyni
4. orzechy włoskie
5. orzechy laskowe
6. suszony ananasik/ inne suszone owocki do wyboru/wg preferencji
7. szczypta cynamonu
8. cukier (choć nie polecam)
9. jogurt naturalny ile się chce, w zależności od chęci uzyskania odpowiedniego natężenia smaku xd - im więcej, tym łagodniej
Tak, bogata w błonnik XD
Skład (proporcje dowolne choć nie przesadźcie z suszonymi morelami):
1. suszone morele
2. rodzynki
3. pestki dyni
4. orzechy włoskie
5. orzechy laskowe
6. suszony ananasik/ inne suszone owocki do wyboru/wg preferencji
7. szczypta cynamonu
8. cukier (choć nie polecam)
9. jogurt naturalny ile się chce, w zależności od chęci uzyskania odpowiedniego natężenia smaku xd - im więcej, tym łagodniej
Tak, bogata w błonnik XD
- Attachments
-
- DSC00383.jpg (118.36 KiB) Viewed 5585 times
My boy builds coffins, he makes them all day
But it's not just for work and it isn't for play
He's made one for himself, one for me too
One of these days he'll make one for you
For you
For you
For you
For you
For you
For you
Styl Irenki:
Zagotowac ziemniaki
Osuszyc
Podsmazyc
Cebuli dosmazyc i dorzucic
Jajka sadzone ( ilosc defined by user :P)
Kielbasa smazona
Tluszczu nie marnowac, mozna dodac bulki tartej i zrobic polewke na ziemniaki
Szybka Irenka:
Gotujemy makaron
Odcedzamy
smazymy z maslem
I tutaj rozbieznosc:
1. Na slodko: Dodac cukier i cynamon
2. Wytrawnie: Dodac twarog, cebule i ziola prowensalskie
Zagotowac ziemniaki
Osuszyc
Podsmazyc
Cebuli dosmazyc i dorzucic
Jajka sadzone ( ilosc defined by user :P)
Kielbasa smazona
Tluszczu nie marnowac, mozna dodac bulki tartej i zrobic polewke na ziemniaki
Szybka Irenka:
Gotujemy makaron
Odcedzamy
smazymy z maslem
I tutaj rozbieznosc:
1. Na slodko: Dodac cukier i cynamon
2. Wytrawnie: Dodac twarog, cebule i ziola prowensalskie
"This device is lofted on its own impossibility, and so it destroys by the powers of negation." --Jakob Hammersholt
Irenka!!! :D dotarłeś do nas! How cool :]
For you
For you
For you
For you
For you
For you
Offtopowo,
Ta powracam do swoich otaku korzeni :D
Ta powracam do swoich otaku korzeni :D
"This device is lofted on its own impossibility, and so it destroys by the powers of negation." --Jakob Hammersholt
Megapatriotyczna angielska kanapka czosnkowo-twarogowo-jogurtowo-ketchupowo-ziołowa
Składniki:
1 opakowanie twarogu półtłustego
0,5 małego pojemniczka jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
pieprz
sól ziołowa
ketchup ziołowy
kromki chleba - jaki kto woli, ale najlepiej prostokątne (jak te razowe chlebki pakowane, np. słonecznikowy)
Przygotowanie:
Twaróg memłamy z jogurtem. Dodajemy szczyptę pieprzu, soli ziołowej. Do rozrobionej brei dodajemy 3 wyciśnięte przez wyciskarkę do czosnku ząbki czosnku. Memłamy. Odstawiamy do lodówki, bo zimne jest lepsze.
Kromki chleba (najlepiej prostokątne, powtarzam) smarujemy czosnkowym smarowidłem. Ketchupem formujemy angielską flagę! (patrz obrazek)

Czasem do brei można dodać 4 ząbki czosnku - bosko pali gębe i jest pyszne ^^
God save the queen!
Składniki:
1 opakowanie twarogu półtłustego
0,5 małego pojemniczka jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
pieprz
sól ziołowa
ketchup ziołowy
kromki chleba - jaki kto woli, ale najlepiej prostokątne (jak te razowe chlebki pakowane, np. słonecznikowy)
Przygotowanie:
Twaróg memłamy z jogurtem. Dodajemy szczyptę pieprzu, soli ziołowej. Do rozrobionej brei dodajemy 3 wyciśnięte przez wyciskarkę do czosnku ząbki czosnku. Memłamy. Odstawiamy do lodówki, bo zimne jest lepsze.
Kromki chleba (najlepiej prostokątne, powtarzam) smarujemy czosnkowym smarowidłem. Ketchupem formujemy angielską flagę! (patrz obrazek)

Czasem do brei można dodać 4 ząbki czosnku - bosko pali gębe i jest pyszne ^^
God save the queen!
For you
For you
For you