W kwestii samochodów zrobiłem szybki research, i wrzucę tutaj moje wyniki.
Kwestie ogólne:
W zasadzie wszystkie wyszukiwarki i oferty nastawione są na to, iż wynajmuje się 1 samochód, dlatego założyłem, przy wyszukiwaniu samochodów, że wszelakie związane z tym operacje i koszta należy pomnożyć razy 3, gdyż będziemy potrzebowali 3 samochodów na 15 osób (3x5). Od razu uprzedzam iż wszędzie te opcje wychodziły taniej niż pakiety samochodów 9+7 lub 7+7 przy 14-stu osobach.
Dodatkowo wszystkie porównania brałem dla najtańszych możliwych opcji zdolnych nas pomieścić, czyli samochodów z segmentu B (taki przykładowy Opel Corsa, Renault Clio), z racji tego iż odrobinę ścisku spokojnie wytrzymamy (skoro nocowaliśmy w Krzyżu) a i bagaży nie powinno być aż tak dużo z racji podróźy samolotem, jednakże w ramach wygody można rozejrzeć się za samochodami segmentu C - droższymi o kilkadziesiąt euro, ale oferującymi dużo więcej miejsca.
To co wynikło przy wszystkich poszukiwaniach:
Główny kierowca, na którego spisywana będzie umowa MUSI mieć kartę kredytową "wypukłą" z racji tego iż praktycznie wszędzie obowiązuje WKŁAD WŁASNY - czyli wypożyczalnia zabezpiecza sobie ekstra kwotę, z której podczas odbioru, w przypadku wystąpienia uszkodzeń(rysy, wgniecienia, nie daj boże wypadek) potrąca sobie koszta naprawy, aż do ustalonego limitu.
Standardowo umowa zawierana jest na 1 osobę. Każdy dodatkowy kierowca, na którego działać będą ubezpieczenia i inne warunki umowy to z reguły dodatkowy koszt. (o ile w przypadku porysowania samochodu można powiedzieć iż to Główny Kierowca prowadził, o tyle w przypadku wymagającym policji, mogą być kłopoty z podmianką tego który prowadził na Głównego Kierowcę, więc z reguły zaznaczałem tą opcję, aby na 1 samochód przypadało 2 kierowców)
Dodatkowo kwestia kierowców: Zawsze obowiązuje zasada min. 1 rok posiadania prawka, a dozwolony wiek minimalny waha się od 21 do 25 lat w zależności od dostawcy. W kwesti Międzynarodowego Prawa Jazdy obywatele unii europejskiej nie powinni mieć problemu w państwach unii, ale lepiej dopytać tę kwestię u wypożyczalni.
WYNIKI:
Tolo: Wypożyczenie od 2-09 (wt) do 7-09 (niedz) -6 dni (okresy 24-godzinne)
Dodatkowy + możemy wziąć najtańsze/najmniejsze autko gdyż nie będzie problemu z bagażami, jako że wycieczki jednodniowe, a walizy w domku.
Lokalni dostawcy - dunno, ale skoro Google ich nie widzi, to chyba nie ma.
Duzi gracze: Europacar
Nissan Pixo 1.0(u Europacar samochód figuruje jako 5 osobowy, podczas gdy w wyszukiwarkach to 4-osobówka z segmentu A)
U usługodawcy: Bazowa cena: 339,43 Euro. + Dodatkowy kierowca 24,6 + Dodatkowe ubezpieczenie (zmniejszenie wkładu własnego z 400 do 200 euro) 61,5 Łącznie: 425,53 Euro/samochód
Przez wyszukiwarki(Rentalcars): Bazowa cena: 273,04 + dodatkowy kierowca 24,6 + Zabezpieczenie wkładu własnego 22,7 - Łącznie 320,34 Euro/samochód (DAFUQ...)
Ateny: Wypożyczenie od 1-09 (pon) do 8-09 (pon) - 8 dni (okresy 24-godzinne)
Większy wybór wypożyczalni, bezproblemowy dojazd do i z Tolo, ale tutaj samochodzy przydałyby się ciutkę większe z racji bagaży samolotowych.
Lokalni(z polecenia): AutoWay-POLAND
Hyundai I10 -275 euro. (w pakiecie: 2 kierowców i ubezpieczenie bez wkładu własnego)
Inne samochody :
http://www.autoway-polska.com/ateny - Cennik przysyłany jest drogą mailową (wystąpiłem o niego, i mam dla wsyztskich segmentów)
Duzi gracze: Budget
Opel Corsa:
U usługodawcy 238.84 euro (przy zapłacie z góry)/280.99 euro na miejscu + dodatkowy kierowca 32 Łącznie: 270/312 euro -WKŁAD WŁASNY 750 Euro - nie widziałem opcji wykupienia dodatkowego ubezpieczenia niwelującego wkład własny.
Przez wyszukiwarkę(rentalcars): 216,39 + dodatkowy kierowca 32+ zabezpieczenie wkładu własnego 46,4 Łącznie 294,81 euro
Europacars ceny za samochód segmentu B zaczynają się od 350 euro.
Podsumowując Europacars to duży gracz, którego znaleźć można wszędzie, niestety stosuje wysokie stawki, dlatego opłaca się wynając samochód już w Atenach.
Być może warto zastanowić się nad ofertą Auto-way, z której korzystał już mój brat bedąc na wycieczce w grecji, niemniej aby coś dalej zrobić potrzebuję zadeklarowanych Głównych Kierowców (z kartami kredytowymi i 25+ lat). Zakładam rówież że wszyscy piszą się na wycieczki samochodowe i faktycznie potrzebujemy 14 miejsc siedzących.