[WoW] World of Logs

Dyskusje o grach i prowadzone sesje gier PBF

Moderator: Crow

Crow

[WoW] World of Logs

Post by Crow »

Ponieważ zbliżamy się do coraz bardziej wymagającego contentu, gdzie trzeba będzie robić trochę więcej niż nie stać w ogniu i być w stanie wyciągnąć jak najwięcej ze swojej postaci, otwieram temat do dyskusji naszego performance na rajdach. Sam nie znam jeszcze wszystkich funkcji World of Logs, ale łatwo można porównać swoje osiągnięcia pomiędzy próbami gdzie poszło nam lepiej a tymi, gdzie było słabiutko. Można też znaleźć logi od najlepszych graczy z naszej klasy (choć na razie nie wiem jeszcze jak wygodnie takie znaleźć) i porównać to co oni robią, z tym co my. Enjoy.

http://worldoflogs.com/reports/0zyukppma7f7r6rx/
Distant
Demokratyczny Moderator

Re: [WoW] World of Logs

Post by Distant »

Bardzo dobry pomysł.
Czy da się gdzieś tam wyklikać widok dpsu od wszystkich osób na jednym wykresie?
Nothing is impossible
Crow

Post by Crow »

Tak. W pierwszej kolumnie (tam gdzie początkowo jest Dashboard) - Damage Done, w drugiej 'all boss encounters' (albo interesujący nas boss, lub konkretne do niego podejście) a potem na dole zaznaczyć, czyj DPS pokazać (domyślnie jest top 3).
Crow

Post by Crow »

Log z naszych podejść do Spine i Madness of Deathwing.

http://www.worldoflogs.com/reports/kh6ywu2fnu2h8m8t/

Znalazłem jak wyklikać najlepsze logi dla swojej klasy. Na pewno jest łatwiejszy sposób, ale na razie nie wiem jaki.
Z menu ranking wybieramy interesującą nas walkę. Później klikamy na ikonkę specjalizacji (click here to show only this spec). To przenosi nas do strony na której możemy wybrać dowolny spec dla danej walki. URL wygląda jakoś tak: http://worldoflogs.com/rankings/players ... ne_Priest/
Crow

Post by Crow »

Czwartkowy Ultraxion, Warhorn i podejścia na Madness (przed spine dostałem niestety d/c i zapomnialem wlaczyc logowania): http://www.worldoflogs.com/reports/yews1i6gkee6l63z/

A tu pełny raport z podejść z niedzieli:
http://www.worldoflogs.com/reports/yl7fmejqs1vgy4ju/

Wykonaliśmy 8 podejść, z czego 5 razy doszliśmy w miarę cało do ostatniej platformy. Widać, że PUGi niestety nadal ciągnęły nasz damage done w górę, a nie w dół. Moją szczególną uwagę przykuły osiągnięcia Athesy - nie tylko na wielu podejściach wyciąga większy damage done niż nasz number one, ale ma też na nich lepszą dystrybucję między celami (większy procentowy udział boltów, bloodów i blisteringów niż armów i wingów).

Logi z DPS są jednak dużo trudniejsze do analizy, niż z dotychczasowych walk, gdyż na tej walce ważniejszy jest burst niż stabilny dps.
Distant
Demokratyczny Moderator

Post by Distant »

Crow wrote:Moją szczególną uwagę przykuły osiągnięcia Athesy - nie tylko na wielu podejściach wyciąga większy damage done niż nasz number one, ale ma też na nich lepszą dystrybucję między celami (większy procentowy udział boltów, bloodów i blisteringów niż armów i wingów).
No dobra Crow, zostań lepiej przy healowaniu bo analizy dpsu to nie potrafisz zrobić. ;]

Z wykresów wszystko wyraźnie wyraźnie widać tylko trzeba wiedzieć na co patrzeć. Oglądajcie Madness try 6 - try 8. Cztery kolejne górki to są kolejne platformy. Wcześniejsze walki są dość randomowe ze względu na śmierci różnych osób (w próbach 6-8 chyba tylko jedna śmierć Sat zakłóca przebieg wykresów). Cały klucz w tych wykresach to odpowiednie wyprowadzanie burstów na cataclysm cooldownie a nie kto jaki ma pro centowy udział w boltach, blotach,blisteringach (addy giną tak szybko, że ktoś kto ma dps kwantowany co 1,5 s - na przykład mag - będzie zawsze niżej w damage done na tych mobkach niż rogue czy hunter). Tak naprawdę nasz średni dps w czasie fazy normalnego dpsowania jest w normie. Nikt nie odstaje od normy. Problemy zaczynają się przy burstowaniu. Nie znam się na melee na tyle by orzekać jak ekspert ale u Sat burst skacze dość randomo, czasami jest super w górę od ręki czasami spóźniony. Być może to rng być może związane jest to z bieganiem od celu do celu, gdyż ja i Athesa niemal zawsze startujemy szybciej w górę. Chyba jestem też w stanie zdiagnozować czemu Chi nie robi tyle co reszta. W czasie fazy spokojnej Chi robi w granicach błędu tyle co ja, Sat czy Athesa, gdyby w czasie walki nie używać cooldownów mielibyśmy pewnie podobny dps w granicach <10 %. Problemy zaczynają się gdy trzeba użyć bursta. Chi musi nauczyć się wykorzystywać własne cooldowny i imho będzie znacznie znacznie lepiej.

Co do samej walki co można by jeszcze spróbować poprawić to zmiana speców u mnie i u Chi.
Ja mógłbym spróbować fire ze względu na unlimited mana, szalone aoe i jednoczesne dpsowanie winga/pazura i tentacla.
Chi mogłaby spróbować affliction ze względu na doty.
Nothing is impossible
Crow

Post by Crow »

Logi z farm bossów z 12.II i 16.II:

http://www.worldoflogs.com/reports/8pr7zc6bhiat5wad/
http://www.worldoflogs.com/reports/0sokqiak76vrxxlo/

I chyba najciekawsze z wczorajszych podejść na Madness:
http://www.worldoflogs.com/reports/am784wqh7l94i2yl/

Zrobiliśmy wczoraj 15 podejść, cztery razy dochodząc do p2. Najbliżej sukcesu było chyba podejście 14. Od podejścia 10 próbowalismy z dwoma TW i wipy 10-13 wynikały z dostosowywania się do nowej strategii (za duży damage zadany czwartemu tentaclowi przez Chi, za mały throughput na czwartej platformie bez TW).

Podejścia w których doszliśmy do p2: 3, 4, 9, 14
Wipe na bolcie na czwartej platformie: 2, 8
Wipe na czwartej platformie ze względu na za mały throughput: 10, 12
Podejścia, w których wipnęliśmy ze względu na cataclysm: 1, 6
Inne: 5, 7, 11, 13, 15

W ostatnim podejściu było kilka faili z Crushami i niestety pod koniec skończyła mi się mana. W ogóle to, jak skutecznie są rozgrywane platformy było dla mnie bardzo odczuwalne - jeśli Crushe nie trafiają po 4 osób na raz a potem ludzie ładnie się stackują w healing rain to kończe trzecią platformę praktycznie z pełną maną, bez użycia Hymn of Hope i Shadowfined. Mogę wtedy oba cooldowny chainować na czwartej platformie po bolcie i mieć 75% many na początek p2. Bardzo duża różnica była też czasem odczuwalna pod koniec czwartej platformy, gdzie czasem musiałem użyć Divine Hymn, a czasem mogłem go zachować na drugą fazę. Nie wiem jednak, czy różnica wynikała z za wolnego dps na blisteringach czy z tego, że pozostali healerzy wymiękali z maną. Patrząc na wykresy leczenia widać, że spike healing pozostałych healerów był wczoraj dość niski w porównaniu do ich bazowego hps.

Przypomnę też, że w p2 również się stackujemy - nie tylko ze względu na healing rain, zasięg chain heal, czy zasięg attonement ,ale także ponieważ tak ja jak Raflik mamy LFR wersję Maw of Deathwing ( http://www.wowhead.com/item=78485 ), której proc na zestackowanej grupie to około 10% zwiększenie HPS.

Pod koniec padła propozycja z tauntowaniem dużych addów przez tanków. Ale czy wyciągnięcie ich z time zone nie będzie wtedy oznaczało, że i tak będą szybciej stackować debuff?
GvS

Post by GvS »

Ustaliliśmy że będziemy tauntować bez wyciągania z tej strefy.
A necromancer is just a really late healer.
Crow

Post by Crow »

W wielu miejscach spotkałem się z poradą wykorzystania 1 tanka i/lub 2 healerów jeśli rajd ma za mały DPS na Madness. Zastanawiam się, na ile to byłoby możliwe w naszym setupie.

Na pierwszych trzech platformach nie powinno być większego problemu z takim ustawieniem. Z punktu widzenia tankowania głównym wymaganiem tu, jest zabicie Mutated Corruption przed drugim Impale, który ląduje mniej-więcej równo z boltem. W naszych dotychczasowych podejściach bardzo wolno przełączaliśmy się na Mutated Corruption, starając się maksymalizować uptime na Arm/Wing tentacle, a i tak macka ginęla chwilkę po bolcie. Z większą ilością DPS nie powinno być tu problemów. Wyjątek w ostatnich podejściach stanowiła pierwsza platforma bez Chi, ale tu w razie czego mamy nadal dream, który sam lub połączony z Pain Suppression pozwoli przytankować dwa impale. Z punktu widzenia leczenia nie ma problemów z leczeniem platform w dwie osoby.

Zastanowić się trzeba, jak wyglądałaby sytuacja na czwartej platformie. Żeby można było spokojnie leczyć w dwie osoby w sposób, który zostawi manę i jakieś cooldowny na p2, Mutated Corruption powinien zginąć przed boltem. W naszych dotychczasowych podejściach raid DPS na tentaclu osiąga 200k przed spadkiem spowodowanym stackowaniem się na bolta. Mutated Corruption ma 11 mil hp co umożliwia nam zabicie go w około 60 sekund. Timing fazy wygląda następująco:

0s: Assault aspect
10s: Mutated Corruption
45s: Elementium Bolt
50s: Elementium Bolt lands
90s: Bloods

Gdyby dwaj dodatkowi DPS robili damage porównywalny z resztą to moglibyśmy osiągnąć 280k dps co pozwoliłoby na zabicie tentacla tuż przed wylądowaniem bolta. Nawet jeśli dodatkowy DPS będzie słabszy, nadal mamy duży margines w szybszym przełączaniu się na Mutated Corruption.

Dyskutowalismy z Liczem kwestię tankowania dwóch Impale przez jednego tanka. Pomiędzy naszymi cooldownami powinno to być możliwe na ostatniej platformie. Na WoWheadzie jest jeden komentarz, który mówi, iż Divine Shield działa na impale na normalu (ale nie na HC) - możemy to sprawdzić po drodze. Drugi impale ląduje tuż przed boltem, więc jeśli sprawnie przełączymy się na Mutated Corruption, to może uda się go uniknąć nawet na czwartej platformie.

Z ostatnią platformą mamy dużo mniej doświadczenia. Teamy które miały problemy z DPS i zrezygnowały z jednego tanka derpią duże addy raz na cooldownach i potem wykańczają głowę na BL przed drugim setem addów. Nawet, gdyby GvS tu umarł, nie byłoby to aż tak dużym problemem. Ciężko powiedzieć natomiast, jak byłoby z leczeniem rajdu pod koniec i utrzymaniem many od początku. Ale w myśl starej dobrej zasady more DPS = less healing. Będziemy mieli BL i z powodu dużo większego DPS na czwartej platformie wszystkie cooldowny poza barierą.
Distant
Demokratyczny Moderator

Post by Distant »

Zgadzam się z przedstawioną analizą, tyle że... przyrost dpsu zakładałbym na poziomie 60 k a nie 80k. Z offspecami różnie bywa. Nadal jest to jednak całkiem spory zysk. Cały encounter i jego poszczególne elementy będą trwały 76 % oryginalnego czasu. Czyli szybciej ginące corruption, blistering tentacle, na 100 % ginące od ręki bloody.
Tak apropo ostatniej fazy. Boss "ginie" między 1 a 2 % co jest błędem Blizzarda. Czyli mamy jeszcze całkiem daleką drogę do końca. Zakładając jednak użycie TW i dwóch dodatkowych dps powinniśmy uwinąć się w ostatniej fazie 59 % normalnie potrzebnego nam czasu.
Nothing is impossible
Post Reply