O co właściwie chodzi?
Od razu odrzucam wszelkie teorie spiskowe (Irak/Chiny/Ameryka/Wstawdowolnykraj chcą przejąć kontrolę nad światem) oraz teorie z cyklu WHO chce zarobić na szczepionkach jako, że mój poziom paranoi jeszcze utrzymuje się w ryzach normalności. Właściwie w ogóle nie zawracałbym sobie głowy tym zagadnieniem gdyby nie kilka rzeczy.
Po pierwsze z racji swojego odcięcia od wiadomości z Polski nie wiem na ile znany jest fakt, że w czwartek (11.VI.2009) WHO ogłosiło pandemię grypy. Z tegoż to newsa wyczytać można:
WHO zwiększyła alert z obecnego piątego poziomu do najwyższego - szóstego
Powiało grozą? Dziś, po dwóch dniach od tego wydażenia i po jednym od opublikowaniu tej wiadomości przez interię (skąd w ogóle taki poślizg czasowy??) miałem problemy ze znalezieniem tej, bądź innej podobnej, wiadomości. No to chyba wydażenie nie jest wcale takie straszne. Nie mogę znaleźć teraz źródła (choć dałbym głowę, że zostało to podane w tym samym newsie) stan ten ma utrzymywać się, bagatela, około dwóch lat.Oznacza to, że świat wszedł w okres pierwszej w XXI wieku pandemii grypy
Ale co jest dla mnie najbardziej niezrozumiałe w całym zajściu są zestawienia kolejnych fragmentów
Decyzja zapadła po pilnym spotkaniu Światowej Organizacji Zdrowia z ekspertami ONZ; miała związek z rosnącą liczbą zachorowań w USA, Europie, Australii i Afryce Płd. oraz innych regionach.
i co zastanawiająceW komunikacie podkreślono, że decyzja WHO podyktowana była rozmieszczeniem ognisk choroby i jej rozprzestrzenianiem się, a nie ostrością objawów klinicznych.
I tak też kraje sie do zaleceń zastosowały. Nie robią nic.WHO nie zaleciła zamknięcia granic; nie będzie też ograniczeń w przemieszczaniu się ludzi, towarów i usług.
Zatem WHO rzuciło hasło, "hej, mamy pandemię" poczym dodało "chodzi o to, że wirus się bardzo szybko rozprzestrzenia" a następnie wszyscy zgodnie razem z zamym WHO mowi "Shit happens".
A ja pytam poraz kolejny: O co właściwie chodzi?
Mamy pandemię i w sumie nie widzę, żadnej róznicy.
PS. Skoro udało Ci się odbrnąć do końca znaczy, że spełniasz kryteria aby zainteresować się [ur=http://www.crazymonkeygames.com/Pandemic-2.html]tą flashówką[/url] Nie jest nowa. Wręcz powstała na długo przed obecnymi wydarzeniami, a jednak jest bardzo w temacie. Na pierwszy rzut oka dość skomplikowana ale w gruncie rzeczy bardzo prosta w obsłudzie.
Można się czegoś z niej nauczyć