Szokująca edukacja

Poważne dyskusje nad sensem życia, polityką jak i wyborem nowej karty graficznej.

Moderator: Crow

Post Reply
Norrdec

Szokująca edukacja

Post by Norrdec »

http://www.joemonster.org/filmy/16500/Z ... _spoleczna

Film ten został usunięty z YouTube, wiele osób uznało go za zbyt szokujący, drastyczny, krótko mówiąc- niemiły.

Osobiście zgadzam się z taką kampanią szoku - w końcu używając grzecznych metod, aby uświadomić dzieciom, że ciąża to nie przelewki, bardzo skutecznie zwiększyła się ilość nieletnich matek.

A wy?
Last edited by Norrdec on Sat May 23, 2009 1:49 pm, edited 1 time in total.
< korm> O JEZU PANIE KURCZAKU NIECH PAN TEDY NIE WYCHODZI Q_Q
< korm> TAK UCZY JEZUS
c914

Re: Szokująca edukacja

Post by c914 »

Skoro proste, zwykłe słowa nie trafiają to może takie szokujące? Osobiście jestem za.
Jestem też ciekaw jaki skutek odniósł spot (też brytyjski) dla kierowców w której to pokazywano w kilku scenkach wypadek samochodowy.
USS George Washington - 90 tysiecy ton dyplomacji.
USAGI

Post by USAGI »

hmm ciekawa reklama, choć ne widzę w niej nic szokującego i drastycznego x_X
A może po prostu spaczona jestem D:

Mówiąc szczerze, to już bardziej taka reklama trafi do młodzieży, niż pani doktor nawijająca x
czasu o tym ,że ciąża w młodym wieku jest zuaaa O:
Mnie do zapinania pasów np. ne przekonało ciągłe gadanie ,że tak trzeba i,że może mi to życie
uratować. Żadne statystyki i mądre paplaniny o kalectwie. Przekonała mnie chyba właśnie ta
reklama o której Cyff pisze, swego czasu chyba REn miał do niej linka w opisie. I przyznam się
,że ne zdzierżyłam tej reklamy do końca nawet... i ne chciała bym zobaczyć jej po raz kolejny /;
A tym bardziej stać się rzeczywistą jej częścią.

Ze swojej strony popieram bardziej tą brutalną reklamę, bo moim zdaniem dociera bardziej...
- Roe, co robisz?
- Już dwie godziny czekam na autobus przy zmywaku.
- Roe, nadal zmywasz?
- Nie, rysuję talerze.
- Roe, pomóc ci zmywać?
- A masz wyższe?
- Nie.
- To nie możesz zbliżać się do zmywaka.
Saovine

Post by Saovine »

Usi, przede wszystkim nie nazywajmy ani jednego, ani drugiego reklamą. Chyba że to jakoś przefrazować na 'reklamę zapinania pasów' czy 'reklamę zdrowego społecznie myślenia o prokreacji i rodzicielstwie'. Still, reklama brzmi tu ciągle nie na miejscu w moim odczuciu :x

Osobiście uważam, że nawet ta przedstawiona w filmie patologia do nikogo nie trafi. Pesymizm? Raczej realizm. W ludziach zawsze pokutuje opinia a'la 'mnie to nie dotyczy' i raczej ciężko takową wyplenić. W liceum puszczano nam film z przeprowadzanej 'skrobanki', z którym zapewne też mieliście do czynienia i też był drastyczny. Okropelnie drastyczny, ale to nic nie daje. Niektórzy winią za tą sytuację przemysł filmowy i inne uniewrażliwiające treści (codzienne tragedie relacjonowane w na chybił trafił wybranych faktach/wiadomościach/nowinach?). Czy mają rację? Hard to say, ale ziarno prawdy pozostaje.

Co do pasów bezpieczeństwa to znam wielu kierowców (zwłaszcza taksówkarzy, co w ogóle jest niesamowite), którzy otwarcie sugerują niezapinanie pasów, bo ich zdaniem one tak samo szkodzą jak pomagają. Jest w tym ziarno prawdy, bo stłuczka/wypadek stłuczce/wypadkowi nierówna/nierówny, ale nie ma na to jednej recepty oczywiście. Równie dobrze można by zrobić podobny spot o zgubnych skutkach zapinania pasów. Wszystko jest też kwestią statystyk.
My boy builds coffins, he makes them all day
But it's not just for work and it isn't for play
He's made one for himself, one for me too
One of these days he'll make one for you
For you
For you
For you
Norrdec

Post by Norrdec »

Cóż, statystyk nie znamy, jeśli chcesz poszukać ile osób więcej, mniej czy bez zmian umierało bez pasów, to poprosiłbym.

Skąd ci kierowcy mają takie, a nie inne zdanie? Z tego co wiem, to pasy są niebezpieczne tylko dla matek w ciąży. Same pasy działają trochę jak pierwsza pomoc w momencie zatrzymania akcji serca - ok złamiesz mostek, ale uratujesz człowiekowi życie.
Pasy wbijają się w człowieka i dzięki temu nie wylatuje przez szybę i nie ląduje na jezdni. Albo na pasażerze obok jeśli samochód dostanie w bok. No i nie będziesz piłeczką pingpongowa w samochodzie.

Wracając do tematu głównego:
Saovine wrote:Osobiście uważam, że nawet ta przedstawiona w filmie patologia do nikogo nie trafi(...) Niektórzy winią za tą sytuację przemysł filmowy i inne uniewrażliwiające treści
A jednak kampania nie spodobała się społeczeństwu. Niektórym może otworzy oczy. Lepsze to, niż siedzieć z założonymi rękami. Dzisiaj chyba już nie wiadomo, co dokładnie trafia do ludzi.
< korm> TAK UCZY JEZUS
Crow

Post by Crow »

Jest jedno zdarzenie, przy którym zapięte pasy zwiększają śmiertelność - pożar samochodu. Twierdzenie iż ich zapinanie jest równie szkodliwe, co nie to zagalopowanie się odrobinę za daleko. No chyba, że ktoś jeździ jak wariat i wychodzi z tego samego założenia co motocykliści - jak walnę, to wolę zginąć na miejscu niż zostać warzywkiem. Tylko wylatując przez szybę stanowi się zagrożenie nie tylko dla siebie ale i dla innych uczestników wypadku...
Attachments
thread_direction.gif
thread_direction.gif (6.35 KiB) Viewed 8073 times
Norrdec

Post by Norrdec »

I like where this is going :P

http://www.youtube.com/watch?v=CmZARM-siuU

Nie jestem wielkim jakim kierowcą osobiście, ale tu jest wszystko co wymieniłem. Do diaska, ten samochód nawet nie jechał szybko!
< korm> TAK UCZY JEZUS
ARek

Post by ARek »

Kampania nie spodobała się "zszokowanym" dorosłym oraz zjawisku znanemu jako "concerned mothers". Na czym polega?... to osoby z rodzaju tych, które dzwonią/piszą/protestują w sprawie faktu że nauczyciel jest gejem lub jest czarny. Są to rodzice uważający, że dziecko nigdy nie powinno usłyszeć przekleństwa w telewizji. Fioletowy teletibuś jest gejem. Ludzie o innym kolorze skóry "to same kłopoty", etc, itp...

Generalnie angliczkom nie spodobało się przypomnienie, że ich dzieci mają już dzieci; ponadto zrobienie tego w sposób szokujący, np za pomocą takiego filmu to jest gwałt na tożsamość dziecka... i na pewno takie kampanie promują takie zachowania! Right... well, jest to jeden z kolejnych, nieco patologicznych przejawów życia w politycznie poprawnym społeczeństwie: dbałość o umysły DZIECI! A założenie, że ICH Harry lub Suzy robią TO na dyskotece (o pardon, w ich świadomości to pewni funkcjonuje jako "wspólne odrabianie lekcji", ew "prywatka") jest nie do pomyślenia. Nawet gdy to faktycznie robią. I kolejny bachorek wystrzela radośnie na świat.

Czy odniosłaby taka reklama skutek na grupę docelową?... Wątpię. Większość, która to zobaczyła najprawdopodbniej szybko chwyciła za komórkę i napisała do kumpli "Ey czek this crazy commercizial loooll just like Judy yesterday ;DDDDD!!!!11!"... po czym bez większych oporów poszłaby uczynić ten świat bogatszym o jednego dzieciaka więcej. Nie generalizuję przy tym, wypowiadam się o zidiociałych stadach nastolatków, którzy faktycznie seks bez jakichkolwiek zabezpieczeń uprawiają, nie całej młodzieży Anglii.
Screw you guys, I'm going home!
Faroo

Post by Faroo »

Cóż, advert jak advert, mnie bardziej zniesmaczyło zachowanie widocznych na filmie ludzi. A że zdjęli z anteny? Chodzi właśnie o tych, którzy uważają 'mnie to nie dotyczy'. Co z oczu, to z serca.

A brytyjskie spoty o pasach bezpieczeństwa to mistrzostwo świata jest. Osobiście pasów nie zapinam tylko wtedy, gdy o tym zapomnę, co jak najszybciej poprawiam po zauważeniu.
Post Reply