Co warto przeczytać
Moderator: Crow
Co warto przeczytać
Czyli książki, książeczki, mangi i komiksy.
Zacznę od mangi
Eternal Sabbath - Historia 2 nadludzi- mających żyć ponad 200 lat. Stworzeni, wychodzą na wolność by poznać prawdziwy świat - nie znając granic pomiędzy dobrem a złem. I nie byłoby tak źle, gdyby nie to że mogą manipulować myślami i uczynkami wszystkich, z wyjątkiem garstki wybranych. Czy nasz świat pogrąży się w chaosie?
Warto przeczytać, smutne, zmuszające do refleksji - czym jest dla nas, ludzi, życie innej istoty?
Polecam.
Zacznę od mangi
Eternal Sabbath - Historia 2 nadludzi- mających żyć ponad 200 lat. Stworzeni, wychodzą na wolność by poznać prawdziwy świat - nie znając granic pomiędzy dobrem a złem. I nie byłoby tak źle, gdyby nie to że mogą manipulować myślami i uczynkami wszystkich, z wyjątkiem garstki wybranych. Czy nasz świat pogrąży się w chaosie?
Warto przeczytać, smutne, zmuszające do refleksji - czym jest dla nas, ludzi, życie innej istoty?
Polecam.
Last edited by Norrdec on Fri May 08, 2009 4:41 pm, edited 1 time in total.
< korm> O JEZU PANIE KURCZAKU NIECH PAN TEDY NIE WYCHODZI Q_Q
< korm> TAK UCZY JEZUS
< korm> TAK UCZY JEZUS
Re: Co warto przeczytać
Ja tam polecam małą, acz pocieszną i przewrotną książeczkę Paula Watzlawicka pt. "Jak być nieszczęśliwym".
Również zmusza do refleksji, a przy też tym bawi i wywołuje niezły facepalm ;]
Również zmusza do refleksji, a przy też tym bawi i wywołuje niezły facepalm ;]
My boy builds coffins, he makes them all day
But it's not just for work and it isn't for play
He's made one for himself, one for me too
One of these days he'll make one for you
For you
For you
For you
But it's not just for work and it isn't for play
He's made one for himself, one for me too
One of these days he'll make one for you
For you
For you
For you
Twórczość Webera.
Cały Honorverse (chyba wciąż jestem jedynym multiworldowcem, który jest na bieżąco, reszta padła w okolicach szóstego tomu >3 ), Bolo, Imperium Człowieka.
Dla opisów bitew. Opisy są zaprawdę epickie i przydadzą się wszystkim, którzy cokolwiek piszą wymagającego batalistyki. Nadludzko skuteczną i idealną Honor należy uprzejmie ignorować.
Cykl Sten. Klasyka space-opery groszowej. Zaskakująco wciągające jednak, mimo budowy prostej jak budowa cepa fabuły.
Żadna z polecanych przeze mnie pozycji nie jest głęboka czy zmuszająca do refleksji.
Ale są przyjemne i długaśne >]
Cały Honorverse (chyba wciąż jestem jedynym multiworldowcem, który jest na bieżąco, reszta padła w okolicach szóstego tomu >3 ), Bolo, Imperium Człowieka.
Dla opisów bitew. Opisy są zaprawdę epickie i przydadzą się wszystkim, którzy cokolwiek piszą wymagającego batalistyki. Nadludzko skuteczną i idealną Honor należy uprzejmie ignorować.
Cykl Sten. Klasyka space-opery groszowej. Zaskakująco wciągające jednak, mimo budowy prostej jak budowa cepa fabuły.
Żadna z polecanych przeze mnie pozycji nie jest głęboka czy zmuszająca do refleksji.
Ale są przyjemne i długaśne >]
My soul is still the same
But it has many names
But it has many names
Z Honowerse chyba cie muszę Cai rozczarować, na mojej półce siedzą wszystkie tomy przygód Honoratki. Seria doskonale przedstawia kompletny bezsens wojny której żadna ze stron nie jest w stanie wygrać i nie ma pomysłu na pokojowe zakończenie jej.
USS George Washington - 90 tysiecy ton dyplomacji.
Bracie w wierze! >]
Przecież wiadomo iż zaraz będzie Haven i Manticore kontra Liga, prawda?
Przecież wiadomo iż zaraz będzie Haven i Manticore kontra Liga, prawda?
But it has many names
But it has many names
Po "Za wszelką cenę" chyba na patyki i kamienie :P
Znalazłem ebooka z pierwszym tomem i wczoraj czy też dzisiaj prawie cale przeczytałem. Jak dotąd podoba mi się. Chociaż na dzisiejsze standardy ta "przyszłość" przypomina lata 50 XX wieku z trochę innymi nazwami na różne urządzenia techniczne. :P
No i w sumie na plus, nie ma czarno-białego podziału. Mantikorscy marines masakrujący dziesiątki tysięcy Stilties, hmmmmm :]
No i w sumie na plus, nie ma czarno-białego podziału. Mantikorscy marines masakrujący dziesiątki tysięcy Stilties, hmmmmm :]
Nothing is impossible
c914 wrote:Po "Za wszelką cenę" chyba na patyki i kamienie :P
Może się mylę, ale Haven ma w zasadzie nieruszoną infrastrukturę stoczniową, a Manticore know how.
Poza tym Honor ma się dobrze. Liga więc, jakby co, i tak nie ma szans.
But it has many names
But it has many names
Okręty nie buduje się w ciągu kilku minut a załóg nie szkoli w dwa tygodnie.
Polecam Prawa i Powinności. Historia z interesującej perspektywy. Władca pewnej krainy we własnej osobie, choć incognito, dołącza do typowej kompanii poszukiwaczy przygód. Podając się za przedstawiciela mrocznych sił nekromancji wlecze się z tą radosną grupą samobójców przez kraj długi i szeroki. Samobójców, bo pchają się w łapy niepotrzebnego niebezpieczeństwa i pułapki wroga wręcz notorycznie, czym przyprawiają Władcę o facepalmy i szczękościsk. Chcąc nie chcąc jednak, główny bohater zmuszany jest raz po raz wyciągać ich z opresji. Tytuł Władcy zobowiązuje.
Musi być stąd jakieś wyjście. - Powiedział Błazen do Złodzieja. - Jest za duże zamieszanie. Nie mogę znaleźć ukojenia.