Kierunek Japonia?
Moderator: Chimeria
Re: Kierunek Japonia?
Crowa i Mazoku mam w zawfanych.
lol ktoś jeszcze uzywa kodów jednorazowych ;D
Dorobiłam się w końcu karty kredytowej więc też będę mogła płacić. Ale Japończycy wszystko chcą gotówką więc prawdopodobnie jedyne miejsca gdzie da się zapłacić kartą to hotele w Tokyo. W Miyajimie i w Takayamie na pewno płatność gotówką.
Dorobiłam się w końcu karty kredytowej więc też będę mogła płacić. Ale Japończycy wszystko chcą gotówką więc prawdopodobnie jedyne miejsca gdzie da się zapłacić kartą to hotele w Tokyo. W Miyajimie i w Takayamie na pewno płatność gotówką.
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Ja tam mam jeszcze bardziej archaiczne karty kodów :D
W Miyajimie można płacić kartą kredytową:
https://id3482.securedata.net/japaneseg ... kugawa.htm (info na samym dole)
Na wszelki wypadek i tak wysłałam im maila z zapytaniem.
Edit:

W Miyajimie można płacić kartą kredytową:
https://id3482.securedata.net/japaneseg ... kugawa.htm (info na samym dole)
Na wszelki wypadek i tak wysłałam im maila z zapytaniem.
Edit:

Conquered, we conquer.
Zaktualizowałem "Portfel ile kasy zabrać" w arkuszu po aktualnym kursie jena w kantorach (100JPY=3,59PLN).
Jak z płatnością za noclegi kartą?
Kikugawa ryokan (Miyajima)
Apa Akihabara Hotel (Tokio)
Narita Tobu Hotel Airport (Tokio)
Tu jak dobrze rozumiem można płacić kartą. To daje ¥33,249 jenów miej do brania (czyli 1,193.64 zł) przy płaceniu kartą. Ja i Mazoku jesteśmy za tym by płacić tak kartą i rozliczyć się później. Czy pozostali też są za tym?
Crow co z rozliczeniami za opłacone noclegi?
Czy mamy rozumieć, że ty je fundujesz? Jak tak to dzięki :D
Jak z płatnością za noclegi kartą?
Kikugawa ryokan (Miyajima)
Apa Akihabara Hotel (Tokio)
Narita Tobu Hotel Airport (Tokio)
Tu jak dobrze rozumiem można płacić kartą. To daje ¥33,249 jenów miej do brania (czyli 1,193.64 zł) przy płaceniu kartą. Ja i Mazoku jesteśmy za tym by płacić tak kartą i rozliczyć się później. Czy pozostali też są za tym?
Crow co z rozliczeniami za opłacone noclegi?
Czy mamy rozumieć, że ty je fundujesz? Jak tak to dzięki :D
Odnośnie płacenia kartą to dowiedzcie się jak z prowizjami za płacenie. Czy nie jest pobierana podwójna prowizja (w Polsce i Japonii). Bo się okaże, że zapłacimy więcej.
Mat ceny noclegów są w Excelu organizacyjnym. Weź sobie zielone wartości i podziel na 5. Wyjdzie wynik.
Dzięki adwokacie Crowa.Satsuki wrote:Mat ceny noclegów są w Excelu organizacyjnym. Weź sobie zielone wartości i podziel na 5. Wyjdzie wynik.
https://www.youtube.com/watch?v=SkY1DiyCqTU
troche za późno to video wyszło ale warto zobaczyć i tak.
troche za późno to video wyszło ale warto zobaczyć i tak.
:'Dso try and book them all 3 months in advance to not only get a room but to get one cheap as well
Po czwartku w końcu zczailam o co chodzi w tej mapce... myślałam, że tam jest po prostu zaznaczona stacja pociągu do Kamakury a to jest po prostu inna Kamakura.Mazoku wrote:Przygotowując się do szukania noclegów w Tokyo zrobiłem wstępną mapkę wstępnych atrakcji:
https://drive.google.com/open?id=1QSK-C ... sp=sharing
Mapka zawiera też proponowany podział czasoprzestrzenny.
Legenda:
Wieże są osobno, ponieważ będziemy musieli się zdecydować na jedną z nich, a to determinuje w którym bloku będą zwiedzane. Pro/consy: Skytree - ładniejszy widok; Tokyo Tower - gorszy widok, ale może otworzyć się portal do Rayearth.
- zielony - POI podczas pierwszego pobytu w Tokio (wtorek, środa)
niebieski - POI podczas drugiego pobytu w Tokio (piątek, sobota)
czerwony - wieże obserwacyjne (Tokyo Tower i Skytree)
Według tego podziału dwie optymalne lokacje na nocleg to:
- Chyoda, Akihabara - na pierwszy nocleg (wtorek-środa, środa-czwartek)
Shibuya, Kamakura - na drugi nocleg (piątek-sobota, sobota-niedziela)
Mielismy jechać do tej kamakury z plaża i gigantycznym budda:
http://www.japan-guide.com/e/e2166.html
Kamakura była od początku wpisana w nasze miejsca zwiedzania, była też w moim master planerze w odigo.jp
Generalnie spoko, z Shibuya mamy bezpośredni JR pociąg do Kamakury ale trzeba pamiętać, że to nie jest jedną popierdolka do zobaczenia tylko cała wioska. Kamakure też bardzo rekomendowala Aria gdy się z nią widzieliśmy w maju.
Crow wrote:Cześć. Po kilku dyskusjach i skonsultowaniu wyników odwiedzin w Japonii z zespołem naszego rekonesansu, chciałbym zaproponować następujący grafik:
25.IX (pn) – Wylot z Warszawy
26.IX (wt) – Przylot do Tokyo, nocleg w Tokyo.
27.IX (śr) –Tokyo
28.IX (czw) – Tokyo
29.IX (pt) – Tokyo
30.IX (sb) – Wyjazd do Nikko (~2h), nocleg w Nikko
1.X (nd) – Powrót do Tokyo. Albo nocleg w Tokyo, albo nocny do Hiroshimy
( Dzienny pociąg z Tokyo do Hiroshimy – około 4h. Nocny jedzie o 22:00 i jest o 5:25 w Himeji, skąd jeszcze 1h).
2.X (pn) Przyjazd do Hiroshimy. Wieczorem wyjazd do Miyajimy (~40min),, nocleg w Miyajimie.
3.X (wt) Wyjazd z MIyajimy do Himeji (~2h). Potem z Himeji do Kyoto (~1h). Nocleg w Kyoto.
4.X (śr) Kyoto
5.X (czw) Kyoto
6.X (pt) Kyoto
7.X (so) Rano wyjazd na mount Koya (2,5h), nocleg na mount Koya.
8.X (nd) Wczesna pobudka na modlitwy mnichów. Przed południem wyjazd z Mount Koya (2h do Osaki, 3,5h do Takayamy), Nocleg w Takayamie
9.X (pn) Takayama. Wyjazd wieczorem do Tokyo (~4h), nocleg w Tokyo.
10.X (wt) Wylot z Tokyo
Powyższa rozpiska koncentruje się na miejscach, gdzie są noclegi. Pobyt w Tokyo obejmuje zwiedzanie samego miasta (2,5 dnia) wyjazd na cały dzień do Kamakury (przejazd w jedną stronę 1h), pół dnia na Mitakę (muzeum Ghibi) i trochę zapasu (może Hakone, ale na razie je wywaliliśmy).
Wyjazd do Nikko można jeszcze przesunąć na któryś inny dzień w Tokyo, ale ze względu na długi czas jazdy nie chciałem jechać bezpośrednio z Nikko do Hiroshimy.
Pobyt w Kyoto obejmuje wyjazd do Nary (45m). W kwestii Koyasan - podobnie jak z Nikko wolałbym wrócić do Kyoto i potem następnego dnia jechać do Takayamy, ale obawiam się, że zabraknie nam wtedy poranków w Kyoto.
Dajcie proszę znać, jeśli macie do powyższej rozpiski jakieś uwagi lub propozycje.
Jakbyście jechali do Warszawy pociagiem wcześniej (w niedzielę) to dajcie znać, ja chętnie pojadę z wami