Kierunek Japonia?
Moderator: Chimeria
Re: Kierunek Japonia?
Mazoku, hyperDia jest od dawna w topic organizacyjnym, nie przeczytałeś:(
Jest też aplikacja na tel ale jest koszmarna.
Jest też aplikacja na tel ale jest koszmarna.
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Zostało jakieś półtora miesiąca do wyjazdu. Fajnie było by rezerwować nocleg w Tokio. Co z Nikko? Crow co z rozliczeniem się za noclegi?Mazoku wrote:Dostaję co jakiś czas info, że mam się wstrzymać z Tokio, bo cośtam z Nikko. Dlatego się wstrzymuję :)Rosomak wrote:A co z Tokio. My jakieś noclegi upatrzone?
Informuję, że po nocnej walce z gównianie zaprojektowanym, przeciążonym i z jakiegoś powodu nieakceptującym kart kredytowych, a jedynie debetowe, systemem kupowania biletów, udało się kupić 5 biletów do Muzeum Ghibli w Mitace na środę 27 września, na godzinę 12. (Chciałem na 10, ale system się zawiesił 5 razy, a potem stwierdził, że na 10 bilety są już wyprzedane.)
Wyszło po 33,70 zł na głowę.
Wyszło po 33,70 zł na głowę.
Your favourite fearless hero.
Zrobiłam przelew. Dzięki Darek :)
Mat - rozmawialiśmy dziś w JC moment o noclegu w Nikko. Status był taki, że oprócz wstępnie zarezerwowanego noclegu przez Booking, czekałem na odpowiedź z Japanese Guest Houses.
Odpowiedź przyszła, ale ich propozycja nie jest lepsza od tej zarezerwowanej do tej pory.
Na chwilę obecną mamy więc zarezerwowany pokój na czwartek, 28.IX, w nieco większym Ryokanie - Senhime Monogatari.
http://www.senhime.co.jp/en
Koszt tego noclegu, to 83700 yen (za całą grupę), z wliczonym śniadaniem i kolacją. Do 23.IX odwołanie wizyty jest darmowe. Płatność na miejscu.
Nocleg, zgodnie z wcześniejszymi rozmowami, jest z średnio-wyższej półki. Jeśli cena jest dla nas nie do zaakceptowania, na samym bookingu jest nadal wiele alternatyw znacząco tańszych (np. https://www.booking.com/hotel/jp/annex- ... an.pl.html ). Dajcie proszę znać.
Z czterech lokacji które były rozważane do noclegu (Yumoto Onsen, Kinugawa Onsen, Okunikko i samo Nikko), proponuję w ostatecznym rozrachunku nocleg w samym Nikko. Onseny są tu może mniej atrakcyjne, niż w Yumoto / Kinugawie, ale ze względu na małą ilość czasu którą dysponujemy, sądzę, że warto zaoszczędzić na dodatkowych czasach przejazdu. Dodatkowo, w Ryokanach trzeba meldować się dość wcześnie, ale po tej godzinie może warto być jeszcze przejść się po samym mieście. Senhime Monogatarii położony jest bardzo blisko obszaru świątynnego Nikko.
Do zmiany z soboty na czwartek, mimo że oznacza to konieczność znalezienia noclegu w Tokyo dwa razy, dałem się namówić z kilku powodów:
- Poza weekendem ceny są znacząco niższe.
- Teren jest atrakcyjny również dla Japończyków, a w czasie naszej wizyty zaczyna się powoli sezon na oglądanie jesiennych kolorów. Poza weekendem będą mniejsze tłoki.
- Oraz mniejsze korki na wąskiej, malowniczej trasie prowadzącej nad jezioro Chuzenji
- Chciałem też odsunąć w czasie dwa noclegi w Ryokanach, które mamy zaplanowane na nasz wyjazd (inaczej byłyby z jednym noclegiem przerwy)
Suma summarum - jeśli nocleg w Senhime Monogatari nie przypadnie Wam do gustu, nadal można zmienić Ryokan (lub zrezygnować z nocowanie w Ryokanie na rzecz zwykłego guestroomu), zmienić dzień i zmienić rejon. Jedyną kombinacją z którą mogą być trochę problemy to nocleg w sobotę w samym Nikko. Zaproponowano mi również, bym poprosił by ktoś inny zarezerwował nam nocleg w Nikko. Jestem tu oczywiście otwarty na propozycje.
Odpowiedź przyszła, ale ich propozycja nie jest lepsza od tej zarezerwowanej do tej pory.
Na chwilę obecną mamy więc zarezerwowany pokój na czwartek, 28.IX, w nieco większym Ryokanie - Senhime Monogatari.
http://www.senhime.co.jp/en
Koszt tego noclegu, to 83700 yen (za całą grupę), z wliczonym śniadaniem i kolacją. Do 23.IX odwołanie wizyty jest darmowe. Płatność na miejscu.
Nocleg, zgodnie z wcześniejszymi rozmowami, jest z średnio-wyższej półki. Jeśli cena jest dla nas nie do zaakceptowania, na samym bookingu jest nadal wiele alternatyw znacząco tańszych (np. https://www.booking.com/hotel/jp/annex- ... an.pl.html ). Dajcie proszę znać.
Z czterech lokacji które były rozważane do noclegu (Yumoto Onsen, Kinugawa Onsen, Okunikko i samo Nikko), proponuję w ostatecznym rozrachunku nocleg w samym Nikko. Onseny są tu może mniej atrakcyjne, niż w Yumoto / Kinugawie, ale ze względu na małą ilość czasu którą dysponujemy, sądzę, że warto zaoszczędzić na dodatkowych czasach przejazdu. Dodatkowo, w Ryokanach trzeba meldować się dość wcześnie, ale po tej godzinie może warto być jeszcze przejść się po samym mieście. Senhime Monogatarii położony jest bardzo blisko obszaru świątynnego Nikko.
Do zmiany z soboty na czwartek, mimo że oznacza to konieczność znalezienia noclegu w Tokyo dwa razy, dałem się namówić z kilku powodów:
- Poza weekendem ceny są znacząco niższe.
- Teren jest atrakcyjny również dla Japończyków, a w czasie naszej wizyty zaczyna się powoli sezon na oglądanie jesiennych kolorów. Poza weekendem będą mniejsze tłoki.
- Oraz mniejsze korki na wąskiej, malowniczej trasie prowadzącej nad jezioro Chuzenji
- Chciałem też odsunąć w czasie dwa noclegi w Ryokanach, które mamy zaplanowane na nasz wyjazd (inaczej byłyby z jednym noclegiem przerwy)
Suma summarum - jeśli nocleg w Senhime Monogatari nie przypadnie Wam do gustu, nadal można zmienić Ryokan (lub zrezygnować z nocowanie w Ryokanie na rzecz zwykłego guestroomu), zmienić dzień i zmienić rejon. Jedyną kombinacją z którą mogą być trochę problemy to nocleg w sobotę w samym Nikko. Zaproponowano mi również, bym poprosił by ktoś inny zarezerwował nam nocleg w Nikko. Jestem tu oczywiście otwarty na propozycje.
Jeśli Japanese guesthouses nie dały dobrej alternatywy to Senhime jest spoko loko. Argumenty dlaczego rozwijamy Tokyo na dwa razy też są moim zdaniem jak najbardziej valid. Możemy każdy znaleźć tam, gdzie będziemy mieli najbliżej do zwiedzania.
Jeśli potrzebujecie pomocy przy przeszukiwaniu miejsc noclegowych w Tokyo dajcie znać.
Jeśli potrzebujecie pomocy przy przeszukiwaniu miejsc noclegowych w Tokyo dajcie znać.
Przygotowując się do szukania noclegów w Tokyo zrobiłem wstępną mapkę wstępnych atrakcji:
https://drive.google.com/open?id=1QSK-C ... sp=sharing
Mapka zawiera też proponowany podział czasoprzestrzenny.
Legenda:
Według tego podziału dwie optymalne lokacje na nocleg to:
https://drive.google.com/open?id=1QSK-C ... sp=sharing
Mapka zawiera też proponowany podział czasoprzestrzenny.
Legenda:
- zielony - POI podczas pierwszego pobytu w Tokio (wtorek, środa)
niebieski - POI podczas drugiego pobytu w Tokio (piątek, sobota)
czerwony - wieże obserwacyjne (Tokyo Tower i Skytree)
Według tego podziału dwie optymalne lokacje na nocleg to:
- Chyoda, Akihabara - na pierwszy nocleg (wtorek-środa, środa-czwartek)
Shibuya, Kamakura - na drugi nocleg (piątek-sobota, sobota-niedziela)
Your favourite fearless hero.
Ponieważ Senhime jest porządną miejscówką jeśli chodzi o atrakcje okołoonsenowe, to zastanawiam się czy nie lepiej zrezygnować z tego wcześniej rozważanego onsenu w Tokyo.
Przez wyjazd do Nikko w środku tygodnia tracimy pare godzin na zwiedzanie w Tokyo (akomodacja, dojazd).
Przez wyjazd do Nikko w środku tygodnia tracimy pare godzin na zwiedzanie w Tokyo (akomodacja, dojazd).
Conquered, we conquer.
Dla mnie spoko. Pamiętajcie też proszę, że w ramach Tokyo mamy Kamakure.
Darek Twoje pliki obejrzę po pracy i odpowiem
Darek Twoje pliki obejrzę po pracy i odpowiem