Te ich wiejskie autobusy podobno trzymają poziom polskich busów (chociaz chyba bez wifi) i jedna z bardziej chwalonych rzeczy jest bardzo dobra klimatyzacja.GvS wrote:Szkoda czasu na szukanie wiejskich autobusów
Zjazd Letni 2014
Moderator: Chimeria
Re: Zjazd Letni 2014
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Znalazłem teoretyczną możliwość dojechania do jaskiń Diros transportem publicznym. Istnieje autobus do Areopolis z, uwaga, Aten (http://ktel-lakonias.gr/?q=el/node/66 - strona jest po Grecku, ale Google Translate daje radę). Z Areopolis do jaskiń jest 11 km. Można je po prostu przejść (Google twierdzi, że to 1,5 godziny w każdą stronę). Możliwe też, że istnieją jakieś lokalne busy wycieczkowe, których właściciele nie słyszeli o internecie.
Oczywiście potem trzeba jeszcze wrócić :]
Więc teoretycznie jest to możliwe, chociaż jest duża szansa, że taka eskapada zabiłaby część jej uczestników.
Piszę to, żebyśmy mieli świadomość, z jakimi trudnościami musielibyśmy się zapewne rutynowo borykać zwiedzając Grecję bez samochodów :)
Oczywiście potem trzeba jeszcze wrócić :]
Więc teoretycznie jest to możliwe, chociaż jest duża szansa, że taka eskapada zabiłaby część jej uczestników.
Piszę to, żebyśmy mieli świadomość, z jakimi trudnościami musielibyśmy się zapewne rutynowo borykać zwiedzając Grecję bez samochodów :)
Your favourite fearless hero.
2:30h do Aten, potem dodatkowe 5 na dojazd do jaskin, 2 godziny na pieszy SPACEREK na miejsce. Damy radę*!
*tj. wy dacie. Ja pierdole, nie będę spacerować 11 kilometrów w upale :)
*tj. wy dacie. Ja pierdole, nie będę spacerować 11 kilometrów w upale :)
Takie info na jednym forum o karcie EKUZ do Grecji:
Już tylko 89 dni zostało do naszego Greckiego before party!
I 92 dni do imprezy głównej
Cieszycie sie?
I jeszcze kilka uwag odnośnie butów do pływania! (z tej samej stronki)Z rzeczy niematerialnych warto "zabrać" polisę ubezpieczeniową, bo róznie to bywa a EKUZ w Grecji nie zawsze jest honorowany (co jest niezgodne) i mało tego nie zawiera wszystkich opcji np transportu do kraju itd. Najlepiej dobrac porownujac oferty np na inseco, aby uniknąc przeplacania a miec pewnośc, że w razie potrzeby nie wydamy ogromnej kasy.aPzdr
Ja zawsze biorę. W ubiegłym roku w pierwszy dzień wszedłem na jeżowca, bo po przyjeździe rozkosznie z zimnym piwem poszedłem na plażę wesoły
Chciałem wskoczyć do wody, wykapać się i napić piwa na plaży w letnie popołudnie. Niestety, na znanej mi już wcześniej plaży, wdepnąłem na jeżowca i całą piętę miałem w kolcach smutny i to wbitych głęboko.
Do końca wyjazdu i jeszcze w Polsce mialem z nimi zabawę :(
________________________Buty do wody warto zabrać bo oprócz jeżowcòw można wdepnąć na rybkę z kolcem,która przebywa przy samym dnie lub w piasku.Jeśli wchodzimy boso to trzeba nieco zamieszać-rybka jest płochliwa i ucieka.Ból jest ponoć nieznośny i może utrzymywać się bardzo długo i raczej bez wizytyw szpitalu się nie obejdzie.
Już tylko 89 dni zostało do naszego Greckiego before party!
I 92 dni do imprezy głównej
Cieszycie sie?
W nowym poście żeby info nie zgineło w moim spamie <3
Słuchajcie loty LOTu nadal są stosunkowo tanie a my dalej mamy dwa wolne łóżka na naszej kwaterze!
Lot 31.08-09.09 (przylot dzień później, wylot z samego rana) -> 863,08 zł
Lot 28.08-09.09 (przylot dzień później, wylot z samego rana) -> 863,08 zł (pełne before party, inne terminy before droższe o 70zł)
Lot 28.08-10.09 (przylot dzień później, wylot z samego rana) -> 863,08 zł (dzień dłużej w atenach ale bez afterka)
Niestety ceny lotów w terminie naszego afterka są już o 200zł wyższe więc raczej nikt się nie pokusi. Pamiętajcie, ze LOT ma w cenie bagaż podręczny i rejestrowany i podaję wam ceny końcowe biletów. Namawiajcie znajomych/kolegów etc żeby było nas więcej <3
ps. Pojawia się teraz dużo ofert lotów "last minute", gdzie idzie dostać bilety już za 400zł w obie strony. Są trzy haczyki:
To bilety na czarterówki, organizują je biura podróży dla swoich klientów i jak nie mają kompletu to wyprzedają wolne miejsca. Ceny są niskie, ale termin wylotu niedaleki (tj tydzień, dwa tygodnie do przodu). Czarterówki też nie latają do Aten tylko np na wyspę Zakynthos (na zachód od Peloponezu, generalnie całkiem blisko).
Jakby więc ktoś zdecydował się na tydzień do przodu, że jedzie z nami do GR to ma cień szansy na znalezienie taniego biletu...
Można też namówić znajomych aby przyjechali AUTEM! Trasa PL - GR jest do przejechania w niewiele ponad 24 godziny, ale w międzyczasie przydałoby się też odpoczywać i przespać, trzeba więc założyć ok. 2 doby na dojazd. Cenowo oczywiście nie mam pojęcia, ale trochę więcej można przeczytać TUTAJ.
I pamiętajcie!: MORE MERRIER <3
Słuchajcie loty LOTu nadal są stosunkowo tanie a my dalej mamy dwa wolne łóżka na naszej kwaterze!
Lot 31.08-09.09 (przylot dzień później, wylot z samego rana) -> 863,08 zł
Lot 28.08-09.09 (przylot dzień później, wylot z samego rana) -> 863,08 zł (pełne before party, inne terminy before droższe o 70zł)
Lot 28.08-10.09 (przylot dzień później, wylot z samego rana) -> 863,08 zł (dzień dłużej w atenach ale bez afterka)
Niestety ceny lotów w terminie naszego afterka są już o 200zł wyższe więc raczej nikt się nie pokusi. Pamiętajcie, ze LOT ma w cenie bagaż podręczny i rejestrowany i podaję wam ceny końcowe biletów. Namawiajcie znajomych/kolegów etc żeby było nas więcej <3
ps. Pojawia się teraz dużo ofert lotów "last minute", gdzie idzie dostać bilety już za 400zł w obie strony. Są trzy haczyki:
To bilety na czarterówki, organizują je biura podróży dla swoich klientów i jak nie mają kompletu to wyprzedają wolne miejsca. Ceny są niskie, ale termin wylotu niedaleki (tj tydzień, dwa tygodnie do przodu). Czarterówki też nie latają do Aten tylko np na wyspę Zakynthos (na zachód od Peloponezu, generalnie całkiem blisko).
Jakby więc ktoś zdecydował się na tydzień do przodu, że jedzie z nami do GR to ma cień szansy na znalezienie taniego biletu...
Można też namówić znajomych aby przyjechali AUTEM! Trasa PL - GR jest do przejechania w niewiele ponad 24 godziny, ale w międzyczasie przydałoby się też odpoczywać i przespać, trzeba więc założyć ok. 2 doby na dojazd. Cenowo oczywiście nie mam pojęcia, ale trochę więcej można przeczytać TUTAJ.
I pamiętajcie!: MORE MERRIER <3
TROLOLOLOLOOLOLOLOLO
W GRECJI MAJĄ PIRAMIDY!!!!!!!!!1111 Kilka nawet w pobliżu: w Nafplio i Epidauros
W GRECJI MAJĄ PIRAMIDY!!!!!!!!!1111 Kilka nawet w pobliżu: w Nafplio i Epidauros
To jak tak przypomnę o wyrobieniu Europejskiej Karty Zdrowia czy jak to się to nazywało. To samo co wyrabialiśmy przed wypadem na Węgry.
Normalnie chyba jeszcze przed żadnym zjazdem jego uczestnicy ne byli aż tak podekscytowani :D!
- Roe, co robisz?
- Już dwie godziny czekam na autobus przy zmywaku.
- Roe, nadal zmywasz?
- Nie, rysuję talerze.
- Roe, pomóc ci zmywać?
- A masz wyższe?
- Nie.
- To nie możesz zbliżać się do zmywaka.
- Już dwie godziny czekam na autobus przy zmywaku.
- Roe, nadal zmywasz?
- Nie, rysuję talerze.
- Roe, pomóc ci zmywać?
- A masz wyższe?
- Nie.
- To nie możesz zbliżać się do zmywaka.
Mała sprostowanie co do prowadzenia samochodu. Prawo jazdy mam od niespełna 2 lat (nie 3 jak pisałem wcześniej) i od roku nie siedziałem za kółkiem. Tak! Bójcie się!