Nowe usługi Google - Wave, Buzz

Poważne dyskusje nad sensem życia, polityką jak i wyborem nowej karty graficznej.

Moderator: Crow

Post Reply
Crow

Nowe usługi Google - Wave, Buzz

Post by Crow »

Jak tam wrażenia z pierwszych dni korzystania z nowych usług Google? Web 2.0 czy spam?

Muszę przyznać, że Wave sprawdza się dla mnie nawet nieźle w charakterze narzędzia do prowadzenia krótkich a wielowątkowych konwersacji. Coś pomiędzy wymianą maili, która szybko staje się nieczytelna, a forum, które posiada bardziej rozbudowaną formę przy jednoczesnym trudniejszym zarządzaniu tematem. Nie do przeżycia są jednak na razie trzy kwestie, nad którymi na pewno już trwają prace.

Po pierwsze wydajność - dłuższe falki ładują się niemiłosiernie długo. Już przy kilkudziesięciu wiadomościach trzeba poczekać paręnaście sekund, zwłaszcza jeśli dodane są widgety.

Druga, mniej poważna kwestia, to podgląd tego co piszę w czasie rzeczywistym. Rozmówca widzi moje wszystkie orty które poprawiam, zdania które wywalam i myśli, które uznałem za niefortunnie sformułowane. Rozumiem, że można to będzie ukryć po zaimplementowaniu wyszarzonej w tej chwili funkcji 'draft'.

W końcu - kompatybilność między przeglądarkami. Pod niektórymi nie działa w ogóle, a pełne wsparcie jest chyba tylko dla Chrome. Pod FF nie mogę na przykład wstawić edita w środek czyjegoś posta.

Co do drugiego z produktów - Buzz - mam mieszane odczucia. Z jednej strony mogę w łatwy sposób sprawdzać czy ktoś np. wrzucił nowe zdjęcia na Picassę. Z drugiej widzę kolejnego Tweetera / Śledzika który spamuje mi skrzynkę...
Raven

Re: Nowe usługi Google - Wave, Buzz

Post by Raven »

Wave jak dla mnie nie jest dodatkiem do maila. On go w końcu zastąpi. Tylko do tego akurat więcej osób musiałoby go używać.

Ewentualnie, i za taką opcją obstaję, google zrobi wtyczkę konwertującą klasyczne maile na falki i z powrotem.

Buzz można ukryć na poziomie gmaila lub zupełnie wyłączyć. Jeżeli się nie podoba, wyłącz. To takie proste.
Crow

Re: Nowe usługi Google - Wave, Buzz

Post by Crow »

Kolejnym 'udanym' ruchem Google, po zamknięciu serwisu iGoogle, jest dodanie do wyszukiwarki informacji o osobach, które danemu wynikowi dały +1. Nie wiem, ilu z Was w ogóle korzysta z G+, ale jeśli komuś nie odpowiada to, tutaj można zmienić domyślne ustawienie:

https://plus.google.com/settings/endorsements?hl=pl
Post Reply