Teoria Wzrostu - Komentarze
Re: Teoria Wzrostu - Komentarze
Nie badz taka zazdrosnica, bo po Ciebie tez przyjda krwawiace kamienie :D
We do not sow
Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Brzmi jak coś związanego z nerkami--'
My soul is still the same
But it has many names
But it has many names
- Xellas
- Location: Gdańsk - tu gdzie smoki chodzą koło Fontanny Neptuna
Windu pamiętaj, że bez płaszcza przynajmniej, nie robisz na mnie żadnego wrażenia :)
"Oh Xellas, bo przy Tobie nie idzie patrzeć na cycki, kiedy trzeba całą uwagę skupić na Twoich rękach i na tym, co aktualnie w nich trzymasz"
Satsuki
"To nie zjazdy robia sie do dupy. To wy normalniejecie na starość."
Korm
Satsuki
"To nie zjazdy robia sie do dupy. To wy normalniejecie na starość."
Korm
Cai, opis pełzacza miał chyba trafić do środków komunikacji w opisach, nie do ZCM spamory ?
Oryginalny się nie liczy i tak , upgrade'owany pasuje w zbrojowni jak najbardziej. O ile Taii nie wyrazi sprzeciwu, znaczy.
My soul is still the same
But it has many names
But it has many names
Jak dla mnie pełzacz pasuje tam bardzo dobrze, zwłaszcza, że dozbrajany jest technologią wytwarzaną przez ZCM
"Chłop kopiący ziemniaki, to proza realistyczna; chłop kopiący pomarańcze to fantastyka (lub schizofrenia); ziemniaki kopiące chłopa to Sci-Fi"
R. Kot
R. Kot
Kilka komentarzy do przebiegu questa:
Zgoda rady na start
W OP naszkicowana jest procedura wywozu kryształów z planety. Poza ich zdobyciem należy wykonać jeszcze dwie 'akcje kluczowe', czyli takie które nie są zamknięte w jednym poście. Najpierw uzyskać zgodę rady na start a potem dowieźć kryształ do starportu. Maczer odwrócił tu kolejność i ruszył z kryształem zanim uzyskał zgodę na start. Myślę, że ze względu na wpływy Psiej Ligi w stolicy może to przejść, ale dobrze byłoby nie omijać istotnego punktu naszej rozgrywki.
Zaawansowanie Coddar w kwestii lotów kosmicznych
Zostałem o to zapytany przez PM. Co do zasady Coddar musi być nieźle rozwinięta w kwestii napędów i generacji energii, skoro są w stanie poruszać czymś takim jak miasto na kołach Chaoticków. Myślę, że mogli jeszcze nie dolecieć na swojego Marsa, ale pod względem lotów na orbitę i z powrotem (i do wormhole'a i z powrotem) mogą nawet przewyższać cywilizację ziemską. Myślę, że w starporcie w Khartum może być coś na kształt windy orbitalnej (chociaż wtedy Khartum musiałoby być na równiku...), co ułatwia start pojazdów. W ten sposób można też wyjaśnić, czemu start z planety z kryształem jest możliwy tylko z Khartum.
Upływ czasu w queście
Ciężko dokładnie monitorować upływ czasu w queście. Czasem krótkie dialogi ciągną się stronami a czasem ktoś w jednym poście pisze o wydarzeniach ciągnących się dniami. W przybliżeniu jednak obecnie upływ czasu w queście mniej więcej pokrywa się z upływem czasu rzeczywistego. Od lądowania na Coddar dla większości organizacji minęło około dwóch tygodni. Jestem bardzo zaniepokojony tempem rozwoju ZCMu. Rozumiem, że przywieźli na planetę dwa-trzy razy większą ekspedycję niż reszta, ale nawet dla ZCMu wybudowanie huty żelaza nie może trwać jeden dzień, w trakcie rozmów z CA... To samo dotyczy produkcji mechów i dron, czy budowania wydobycia wszystkich złóż opisanych przez Taiia....
Zgoda rady na start
W OP naszkicowana jest procedura wywozu kryształów z planety. Poza ich zdobyciem należy wykonać jeszcze dwie 'akcje kluczowe', czyli takie które nie są zamknięte w jednym poście. Najpierw uzyskać zgodę rady na start a potem dowieźć kryształ do starportu. Maczer odwrócił tu kolejność i ruszył z kryształem zanim uzyskał zgodę na start. Myślę, że ze względu na wpływy Psiej Ligi w stolicy może to przejść, ale dobrze byłoby nie omijać istotnego punktu naszej rozgrywki.
Zaawansowanie Coddar w kwestii lotów kosmicznych
Zostałem o to zapytany przez PM. Co do zasady Coddar musi być nieźle rozwinięta w kwestii napędów i generacji energii, skoro są w stanie poruszać czymś takim jak miasto na kołach Chaoticków. Myślę, że mogli jeszcze nie dolecieć na swojego Marsa, ale pod względem lotów na orbitę i z powrotem (i do wormhole'a i z powrotem) mogą nawet przewyższać cywilizację ziemską. Myślę, że w starporcie w Khartum może być coś na kształt windy orbitalnej (chociaż wtedy Khartum musiałoby być na równiku...), co ułatwia start pojazdów. W ten sposób można też wyjaśnić, czemu start z planety z kryształem jest możliwy tylko z Khartum.
Upływ czasu w queście
Ciężko dokładnie monitorować upływ czasu w queście. Czasem krótkie dialogi ciągną się stronami a czasem ktoś w jednym poście pisze o wydarzeniach ciągnących się dniami. W przybliżeniu jednak obecnie upływ czasu w queście mniej więcej pokrywa się z upływem czasu rzeczywistego. Od lądowania na Coddar dla większości organizacji minęło około dwóch tygodni. Jestem bardzo zaniepokojony tempem rozwoju ZCMu. Rozumiem, że przywieźli na planetę dwa-trzy razy większą ekspedycję niż reszta, ale nawet dla ZCMu wybudowanie huty żelaza nie może trwać jeden dzień, w trakcie rozmów z CA... To samo dotyczy produkcji mechów i dron, czy budowania wydobycia wszystkich złóż opisanych przez Taiia....
Są jak mechaniczne zergi ukekekeke :D
A tak całkiem serio odnośnie komentarzy Crowa to nie odwracam kolejności chyba, że trzeba mieć pozwolenie w ogóle na trzymanie w Khartum kryształu. Ja założyłem, że nie, i że rada ma wylane na to co się z nim dzieje zanim trafi na lądowisko. Założyłem również, że dwa dni jakie zajmie mi transport wystarczą na zorganizowanie zgody. Nie wiadomo mi nic o tym aby rada miała ciekawsze zajęcia póki co.
A tak całkiem serio odnośnie komentarzy Crowa to nie odwracam kolejności chyba, że trzeba mieć pozwolenie w ogóle na trzymanie w Khartum kryształu. Ja założyłem, że nie, i że rada ma wylane na to co się z nim dzieje zanim trafi na lądowisko. Założyłem również, że dwa dni jakie zajmie mi transport wystarczą na zorganizowanie zgody. Nie wiadomo mi nic o tym aby rada miała ciekawsze zajęcia póki co.
Dalej sie uciec chyba nie dalo. Ale to i tak nie pomoglo =]
Crow wrote: Jestem bardzo zaniepokojony tempem rozwoju ZCMu. Rozumiem, że przywieźli na planetę dwa-trzy razy większą ekspedycję niż reszta, ale nawet dla ZCMu wybudowanie huty żelaza nie może trwać jeden dzień, w trakcie rozmów z CA... To samo dotyczy produkcji mechów i dron, czy budowania wydobycia wszystkich złóż opisanych przez Taiia....
Jeśli to duży problem to mogę zwolnić trochę ;P ale wszystko ma logiczne wyjaśnienie... którego jak zawsze z pośpiechu, czy sklerozy nie dopisałem... (np. metraże pomieszczeń kopalni)
Huta żelaza powstała troszkę szybko, bo w dzień, czy dwa. Wzięło się to z tego, że jest do dość małą struktura w porównaniu z tym co mamy na co dzień do czynienia. Jest bardzo prymitywną strukturą i tylko z nazwy brzmi dumnie :P Metoda uzyskiwania materiału z rudy jest troszkę bardziej rozwinięta niż techniki z późnego średniowiecza.
Produkcja mechów też nie przedstawia się tak różowo. Na razie wybudowano jeden prototyp który jest cholernie wadliwy i nie ma praktycznego zastosowania prócz testów.
Przeróbka dziesięciu kombinezonów górniczych polegająca na wymianie napędu ze spalinowego na spalinowy nie koniecznie musi trwać wieki, ale faktycznie tu się trochę zagalopowałem biorąc pod uwagę ilość personelu w bazie, zmniejszę tę ilość.
Odnośnie dron: wyprodukowano kilka w kopalni (ilość szt. też dopiszę).
Jeśli chodzi o surowce ZCM w tym momencie wydobywa: Węgiel w kopalni, krzem odnaleziony w niewielkiej ilości niedaleko kopalni węgla, piasek na pustyni, budowa ekstraktora deuteru trwała prawie pięć dni, od momentu dotarcia przez transporter nad morze.
Raport głosił o odnalezieniu złóż, nie o rozpoczęciu natychmiastowego wydobycia.
Uściślę wszystko w następnym poście, gdzie zdam relację z wizytacji inspektorów i postaram się to wszystko jak najdokładniej opisać (wraz z wymiarami struktur itd.)
Postaram się używać mniej ogólnikowych opisów następnym razem. Bo faktycznie bez tego, to wygląda jak Zerg rush na kodach :D
"Chłop kopiący ziemniaki, to proza realistyczna; chłop kopiący pomarańcze to fantastyka (lub schizofrenia); ziemniaki kopiące chłopa to Sci-Fi"
R. Kot
R. Kot
Jasne, że możesz trzymać kryształ w ciężarówce na ulicach Khartum, ale nie wiem, czy to najbezpieczniejsze dla niego miejsce. Niestety - w ciągu dwóch dni w których jesteś w drodze Windu nie zorganizował zgody rady (Ty nie możesz tych dwóch akcji kluczowych na raz robić). Plus, trzeba będzie zorganizować inspekcję już w Khartum.