Teoria Wzrostu - Komentarze

Opinie i komentarze forumowiczów na temat prowadzonych wątków
Crow

Re: Teoria Wzrostu - Komentarze

Post by Crow »

Kilku osobom podobała się idea postów statusowych w Yellow Line, jako ułatwiających zachowanie spójności opowieści i unikanie plotholi. Postaram się podobne uaktualniać w Teorii Wzrostu.

Eksploracja Coddar:
- Planeta ma pięć kontynentów.
- Stabilinum występuje jedynie na jednym z nich, położonym w strefie międzyzwrotnikowej.
- Khartum to największe i najbardziej zaawansowane technologicznie miasto planety. Tu urzęduje dwudziestoosobowa Rada, przebywająca w Pałacu Zieleni. W Khartum znajduje się też jedyny port gwiezdny na planecie.
- Wschodni kontynent jest połączony z centralnym (?) najdłuższym na planecie mostem.
- Tysiące kilometrów na południe od Khartum znajduje się pustynia Archai – gładka, słona tafla, ciągnąca się zdawałoby się w nieskończoność. Po zmroku polują na niej rekiny piaskowe.
- Na pustyni Archai znajdują się ruiny niegdyś położonego na wyspie niewielkiego miasta Farron.
- Widziana z orbity Coddar jest prawie cała zielona, gdzieniegdzie prześwitują niebieskie plamki wody. Jeden biegun jest cały żółty, pokryty pustynią. Drugi z kolei biały od znajdującego się tam lodowca.

Ekspedycja CA:
- Xellas, Ehren Greyblade, nawigator James.
- Awaryjne lądowanie na pustyni Archai, tysiące kilometrów na południe od Khartum.
- Ekspedycja porusza się za pomocą trójkołowców: Link
- Dwie drewniane skrzynie sprzętu z ZCMu plus to co udało się zapakować z wraku lądownika (plus trumna).
- Obecnie ekspedycja dociera do ruin Farron.

Ekspedycja Psiej Ligi:
- Maczer, personel medyczny, inżynierowie, szóstka marines, taktyk DeMuslim.
- Dwóch negocjatorów i Windukind (tymczasowo) lobbują w Khartum na rzecz ograniczenia dostępu do portu gwiezdnego.
- Bazę planują założyć na wschodnim kontynencie, po przekroczeniu najdłuższego na planecie mostu, około półtora dnia drogi dla konwoju.

Ekspedycja (uh-oh znowu...) Agendy (?)
- Satsuki, mechanik - kotołaczka Naiee, ludzie i krasnoludy.
- Mizergi, stworzenia podobne do zerglingów, ale o 75% mniejsze, czyli mające około 25 cm wysokości. Część z nich w jajach w inkubatorze.
- Przybyli na planetę na pokładzie HMS Ruby.
- Zakładają bazę w pobliżu Khartum.

Freelancer (?) Stephano
- Dowieziony przez Fioletę do Khartum.
Caerth

Post by Caerth »

Kwestia geograficzna - aktualnie stanęliśmy więc na dwóch masach lądowych o których wiemy? Most między nimi rozciąga się nad morze, jeziorem, rzeką, epickim kanionem?

Kwestia technologiczna - skanery działają? Cudnie!

Kwestia upierdliwości - ktoś prócz mnie pokusił się o zwiad orbitalny czy tak automagicznie założono istnienie dokładnych map?

Psota Windu posuwa ramy czasowe o dwa dni do przodu jak rozumiem?
My soul is still the same
But it has many names
Maczer

Post by Maczer »

Caibre wrote:Kwestia upierdliwości - ktoś prócz mnie pokusił się o zwiad orbitalny czy tak automagicznie założono istnienie dokładnych map?
Well... Pewnie Akademia nie rzuciłaby tak łatwo na szale swoją reputację dając do dyspozycji stare mapy. Poza tym jeśli planeta posiada port międzyplanetarny to w ich interesie jest też aktualizacja przynajmniej jej okolicy. To chyba nie jest takie zadupie na jakie je kreujemy do tej pory :D

Caibre wrote:Kwestia geograficzna - aktualnie stanęliśmy więc na dwóch masach lądowych o których wiemy? Most między nimi rozciąga się nad morze, jeziorem, rzeką, epickim kanionem?
Wiemy przynajmniej o trzecim - pustynnym biegunie. Czwartym może być lodowy biegun co zostawia jeden do dwóch nieopisanych kontynentów.
Ze względu na czas podróży między 'centralnym' a 'wschodnim' zakładałbym najwyżej coś na kształt kanału Sueskiego ale co nie jest opisane jest jeszcze plastyczne =]

Crow wrote:Występowanie Stabilinum stwierdzono jedynie na jednym z pięciu kontynentów planety Coddar, znajdującym się w strefie międzyzwrotnikowej.
Znacznie bardziej wolę to określenie od następującego:
Crow wrote:- Stabilinum występuje jedynie na jednym z nich, położonym w strefie międzyzwrotnikowej.
Niemniej muszę przyznać, żę Windu zapędził się ze swoim tekstem
Windu wrote:- Postanowiliśmy zaoszczędzić czas i dobrać miejsca, gdzie już kiedyś prowadzono wykopaliska innych surowców. Na przykład tu obok prowadzono wykopy węgla. Już niezbyt głęboko zaczęły się dziać dziwne rzeczy ze sprzętem, ktoś co jakiś czas wariował.
Jeśli nikt nie ma przeciw to proponuję założyć, że baza PL znajduje się blisko mostu a wspomniane szachty znajdują się po drugiej jego stronie.

Gdzie w ogóle jest wspomniane, że technologia kuleje? O_o
Dalej sie uciec chyba nie dalo. Ale to i tak nie pomoglo =]
Windukind

Post by Windukind »

Założyłem, że baza i koplanie są na Wschodnim Kontynencie. Czy przeoczyłem ważna informacje? Caibre możesz opisać co robisz przez dni. Nie chciało mi sie opisywać nudnej podróży, ale skoro Macz wybrał tak daleką lokacje.
We do not sow

Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Caerth

Post by Caerth »

Nie chciałem by wyszło iż się czepiam, to były niewinne pytania ino ^^"

Gdzie w ogóle jest wspomniane, że technologia kuleje? O_o
W ogólnych założeniach questa. Khartum jest kulturalnym i technologicznym centrum tego świata - wykorzystując analogię do naszej rzeczywistości, winni być gdzieś w okolicach drugiej wojny światowej/ później rewolucji przemysłowej. Stąd zaskoczenie moje na obecność skanerów. Obecność portu kosmicznego też o niczym nie świadczy - posłaliśmy ludzi na księżyc bez użycia mikroprocesorów, a w zasadzie cała technologia do tego potrzebna istniała przed '39 roku, ino brakło wiedzy jak ją wykorzystać. Ale to moje gdybanie i założenia.
Ze względu na czas podróży między 'centralnym' a 'wschodnim' zakładałbym najwyżej coś na kształt kanału Sueskiego ale co nie jest opisane jest jeszcze plastyczne =]
Woda. Git.
Well... Pewnie Akademia nie rzuciłaby tak łatwo na szale swoją reputację dając do dyspozycji stare mapy. Poza tym jeśli planeta posiada port międzyplanetarny to w ich interesie jest też aktualizacja przynajmniej jej okolicy. To chyba nie jest takie zadupie na jakie je kreujemy do tej pory :D
Hehe, ile zapłaciliście za te mapy? hehe..

Założyłem, że baza i koplanie są na Wschodnim Kontynencie. Czy przeoczyłem ważna informacje? Caibre możesz opisać co robisz przez dni. Nie chciało mi sie opisywać nudnej podróży, ale skoro Macz wybrał tak daleką lokacje.
Nie wiem dlaczego ofiarujesz mi taką łaskę, ale dzięki >]
Edit: o, retkon. Dwa dni więc?
My soul is still the same
But it has many names
Crow

Post by Crow »

Kwestia Geograficzna – o biegunach wiemy niewiele, poza tym co Satsuki zaobserwowała z orbity. Być może pustynny biegun łączy się z Archai?

Opis występowania Stabilnum poprawię w następnym status update. Myślę jednak, że rdzenni mieszkańcy starannie go szukali na pozostałych kontynentach.

W kwestii położenia bazy względem kopalni Psiej Ligi doszedłem do tego samego wniosku, co Maczer.

Pisząc, iż nie ma zaawansowanej technologii miałem na myśli przede wszystkim brak Krystalicznej Materii, czy gwiezdnych okrętów zamieniających się w słodkie dziewczynki (łyp). Podobnie działająca niskopoziomowa magia to dla mnie fireballe, lewitacja czy iluzje (za to bez zamrażania całych oceanów, czy Dragu Slave). Dokładny setting technologiczno-magiczny pozostał do odkrycia przez bohaterów i jeśli plus-minus pasuje Wam ten zaproponowany przez Caibra, to ekstra.

I jeszcze kilka słów o zasadzie ‘Lajków’ (nazwa wymyślona przez Caibra. Myśle, że dobrze pasuje) i bonusach z tego wynikających. W momencie otrzymania ‘lajka’ zakładam, że postać ta działa na korzyść organizacji tak, jakby raz na jakiś czas napisała krótki, kilkuzdaniowy post. Jest to oczywiście korzyść na poziomie niższym od postaci aktywnie postującej. Dobry przykład jest tu z Windu i jego postem o lobbowaniu rady. Windu w ten sposób dał ‘lajka’ Psiej Lidze i (jeśli oczywiście Windu nie będzie aktywny w queście) będę pisał swoje posty tak, jakby raz na jakiś czas Windu przypostował coś podobnego.
Windukind

Post by Windukind »

Dobra trzeba wyjaśnić kwestię występowania Stabilium, bo albo mi coś umknęło, albo zrobiono fuckup.

Założyłem, że kryształy występują na Wschodnim Kontynencie, bo wcześniej nie było to opisane, więc kto pierwszy postnie ten kreuje rzeczywistość, a jak na razie tylko Psia Liga zajęła się poważnie analizą dotychczasowych wykopalisk. Pozostałe organizacje na razie z opisów osadzają się na widzimisie, ładne ruiny miasta albo najciemniej jest jak sobie zaświecę latarką w oczy. Wszelkie opisy, które znalazłem wcześniej, nie zaprzeczają mojej teorii.
Stabilinum występuje jedynie na jednym z nich, położonym w strefie międzyzwrotnikowej.
Zakładam, że Kontynent Wschodni występuje w tej samej strefie co centralny tak jak na Ziemi położone są Europa, Azja, Ameryka Północna.
Khartum jest największym i najbardziej zaawansowanym technologicznie miastem planety. Odnalezienie jednego kryształu Stabilinum pozwala uzyskać środki finansowe pozwalające całym rodzinom mieszkać dostatnie w Khartum przez kilkadziesiąt lat. W miarę wyczerpywania się pieniędzy, potomkowie górników przemieszczają się z dzielnic willowych w stronę slumsów. W końcu powracają do górniczych wiosek, w nadziei odnalezienia kolejnego kryształu. Jedynie pięć procent mieszkańców Khartum to stali obywatele, utrzymujący się z mniej lub bardziej legalnej pracy na terenie miasta.
Widzimy, że górnicy nie są ze stolicy, co jest jasne, bo nikt nie chciałby mieszkać obok kopalni i fabryk, wśród całego tego świeżego powietrza i gazów na Śląsku, tylko przenieść się do Dubaju. A że znowu odległość między kontynentami nie jest taka wielka, więc wioski mogą się bez problemu znajdować na Kontynencie Wschodnim.

Może coś przeoczyłem. Proszę o info.
We do not sow

Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Crow

Post by Crow »

W opisie nie jest wprost powiedziane, że Khartum leży na centralnym kontynencie, ale sądziłem, że wynika to z układu tekstu. Zdaje się też, że wszyscy poza Windu tak to odebrali i Maczer celowo umieścił bazę Psiej Ligi poza obszarem wydobycia, za to zabezpieczoną długim mostem.
Windukind

Post by Windukind »

Ja za to nie widzę sensu w ustawianiu bazy tak daleko od kopalni, kiedy ma się ograniczoną liczbę ludzi i trzeba by drałować półtora dnia w tą i z powrotem.

Ja odczytałem to niedopowiedzienie, jako możliwość popisania się umiejętnością planowania i zbierania danych.

Tak czy siak fail dla pozostałych. Trzeba było zrobić wywiad, chociaż tu widać przy okazji różnice między prawdziwym sposobem działań poszczególnych organizacji, więc myślę, że fabularnie wyszło dobrze.
Sat nawet jej kompani mówili:
W- Satsuki to głupi plan. – Naiee po raz kolejny spróbowała wyrazić swoje zdanie.
Wciąż pozostaje im rabowanie grobowców itd...
I call dibs.
We do not sow

Satsuki

Post by Satsuki »

Glupi plan wedlug moich wspolpracownikow to zaparkowanie przy stolicy (bo jest to centrum i wszyscy tu siedza). Tylko skoro i tak nic nie robie i czekam az moje drony zbiora informacje to moge od razu podejsc do Khartum i dowiedziec sie tego czy owego.
Ty zbierasz dane o planecie z jednych zrodel, ja zbieram z drugich (i nie wiem po czym wnioskujesz, ze jednak tego nie robie)

Informacja o tym, ze jest piec kontynentow a tylko na tym NA SRODKU sa krysztaly, zostala przez Crowa przedstawiona glosno i wyraznie.
Występowanie Stabilinum stwierdzono jedynie na jednym z pięciu kontynentów planety Coddar, znajdującym się w strefie międzyzwrotnikowej. (...)
Khartum jest największym i najbardziej zaawansowanym technologicznie miastem planety. Odnalezienie jednego kryształu Stabilinum pozwala uzyskać środki finansowe pozwalające całym rodzinom mieszkać dostatnie w Khartum przez kilkadziesiąt lat. W miarę wyczerpywania się pieniędzy, potomkowie górników przemieszczają się z dzielnic willowych w stronę slumsów. W końcu powracają do górniczych wiosek, w nadziei odnalezienia kolejnego kryształu. Jedynie pięć procent mieszkańców Khartum to stali obywatele, utrzymujący się z mniej lub bardziej legalnej pracy na terenie miasta.
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Post Reply