[PBF] A Game of Thrones, sezon 1

Dyskusje o grach i prowadzone sesje gier PBF

Moderator: Crow

Windukind

Re: [PBF] A Game of Thrones, sezon 1

Post by Windukind »

GVS jeśli wygrasz, to zagranie odbierze Ci część satysfakcji. Ale racja jest po Twojej stronie.

Ruch Tyrella.
We do not sow

Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
GvS

Post by GvS »

Granie zgodnie z zasadami nie odbiera mi satysfakcji, ale rozumiem Twój punkt widzenia. Według mnie to było dość istotne, zwłaszcza biorąc pod uwagę dużą szansę na clash of kings, i mogło wpłynąć na mój dobór generała.
A necromancer is just a really late healer.
korm

Post by korm »

juz ide

Image
give her the dick
Satsuki

Post by Satsuki »

Twoj gimp jest chujowy i rozjebal WSZYSTKO. Moja ciezka dwudniowa praca poszla na marne -_______-----

Jedna piechota na searoad marches
druga piechota na the reach
trzecia piechota zostaje w highgarden

moim zdaniem korm powinien dostac ten update koronki. W momencie, gdy gramy na zywo, wszystko idzie latwo zauwazyc na mapie. Gdy gramy przez siec a szanowny "maester" nie updatuje mapy przez caly dzien nie dziwota, ze czlowiek nie zauwaza, ze zapomnial postawic koronke. Bitch please.
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Windukind

Post by Windukind »

Przykro mi, że moja wczesna informacja, iż używam Gimpa nie pomogła Ci.

Ziza udało Ci się coś wczoraj zrobić.
We do not sow

Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Aria

Post by Aria »

Za godzinkę - półtorej dostaniesz mapę zoptymalizowaną pod opensource'owe narzędzia <3
Crow

Post by Crow »

Nie rozumiem problemu z koronka u Korma. Graliśmy już tyle razy razem i wiadomo, że domyślną akcją jest zostawienie koronki. Skoro nic nie napisał na ten temat a miało to wpływ na dalsze ruchy, można było go dopytać. W szczególności jeśli miało to wpływ na wybór generała przez GvSa to trzeba było się upewnić, czy na pewno tego nie robi. Dla każdego grającego jest chyba oczywiste, że nie zostawienie koronki w Seagard jest ruchem suboptymalnym. Poza tym przed chwilą poparliście zmianę kształtu planszy na której gramy w środku tury, więc nie zasłaniajcie się teraz twardymi regułami.

Może czegoś tu nie widzę, ale moim zdaniem powinna zostać koronka. W ostateczności można rollbacknąć bitwę i wystawić nowych dowódców, jeśli GvS sobie tego zażyczy.
Windukind

Post by Windukind »

Co za szczęście Ziza, dzięki Tobie nie będę musiał okradać bogu ducha winnych i pewnie niezwykle majętnych właścicieli Adobe Systems Incorporated, a także zachowam szczątki moralności.

Przy zmianie planszy kierujemy się założeniem, że ta pierwsza rozgrywka ma wykryć wszystkie błędy i niezgodności, a także znaleźć najlepsze rozwiązania oraz przygotować instrumenty dla kolejnych gier. Jakbyśmy tego nie poprawiali teraz i grali do końca, to przy następnej grze mogłoby się znowu okazać, że czegoś brakuje.

W grze nie możemy zakładać ruchów domyślnych, ponieważ w życiu nic nie jest oczywiste. Próbowałem mediować jako MG, Gvs się nie zgodził, trudno. Będzie miał twardego przeciwnika.
We do not sow

Crow

Post by Crow »

Oczywiście, że nie można zakładać ruchów domyślnych, ale nie można też podejmować za graczy decyzji. Skoro Korm nie napisał czy zostawia koronkę, czy nie, nie jest to równoważne z nie zostawieniem koronki. Moim zdaniem (w ramach opracowywania rozwiązań w dalszej części rozgrywki) w tym momencie GM powinien zapytać Korma o decyzję w sprawie zostawienia koronki. Jego rozkaz był niepełny, ale podjęcie za niego decyzji o nie zostawieniu koronki jest równoważne z sytuacją w której nie wysłałby informacji o generale, więc GM wybiera mu z ręki najsłabszego dostępnego. Tym razem GM nie poprosił gracza o uzupełnienie niepełnego rozkazu - jak słusznie zaznaczyłeś uczymy się wszyscy jeszcze PBF. W takiej sytuacji powinniśmy zastosować najmniejszy możliwy rollback a nie przyjmować rozwiązanie, które niszczy balans rozgrywki.
Mazoku

Post by Mazoku »

Na przyszłość przychylam się do opinii Crowa. Jeśli ktoś nie zawrze jakiejś kluczowej informacji w rozkazie w ogóle, to nie powinno się podejmować decyzji za niego.

Natomiast rollback w tej rozgrywce wydaje mi się zbyteczny. Ta tura i tak trwa już piąty dzień. GM podjął decyzję taką, jaką podjął i można by kontynuować.
Your favourite fearless hero.
Post Reply