Operatorzy GSM

Poważne dyskusje nad sensem życia, polityką jak i wyborem nowej karty graficznej.

Moderator: Crow

Crow

Operatorzy GSM

Post by Crow »

Chciałbym dziś poruszyć temat nieco mniej filozoficzny a bardziej praktyczny niż w poprzednich tematach. Jako, że myslę o zmianie operatora GSM chętnie usłyszałbym o Waszych doświadczeniach z poszczególnymi graczami na tym lukratywnym rynku.

Ja sam jestem klientem Plus GSM odkąd dostałem pierwszy telefon na osiemnaste urodziny (tak, wiem, ‘wtf?’. Ale pamiętajcie, że to było osiem lat temu). Nie narzekałem tak na prawdę nigdy ani na ofertę ani na obsługę klienta. Kilka rzeczy natomiast przypadło mi bardzo do gustu.

Po pierwsze, zasięg sieci. Zdaje się, że Era w tej dziedzinie zbiera jeszcze więcej punktów, ale wielokrotnie byłem w stanie bez problemów wykonywać połączenia z miejsc, gdzie klienci aktualnego Orange mieli ‘zero kresek’. Nie ma też problemu z zasięgiem w głębokich piwnicach czy innych trudno dostępnych miejscach. Oczywiście są miejsca w Polsce w których zasięgu nie ma, ale natrafiłem na nie tylko w najdzikszych zakamarkach naszego kraju.

Po drugie, nie dostaję żadnego spamu reklamowego. Mój ojciec, który ma komórkę w Orange, co chwile lata po nią, tylko po to, żeby przeczytać, że jest zaproszony do udziału w super promocji, czy loterii. SMSy od operatora dostaję tylko jak spóźniam się z płatnością faktury, jak nazbieram pewną ilość punktów w programie lojalnościowym i na własne żądanie.

Przez długi czas na stronie Plusa była bramka, z której można było bezpłatnie i bezproblemowo wysyłać SMSy do wszystkich operatorów. Teraz niestety ta usługa nie jest już dostępna, ale cenię sobie fakt, że nadal każdy może bezproblemowo przynajmniej do mnie wysłać SMSa z neta. Zdaje się, że w przypadku Ery nie jest to możliwe.

Oferta abonamentowa wyglądała dla mnie zawsze u wszystkich operatorów tak samo – 25-35 złt za które dostaję tyle darmowych minut, że i tak ich nie wykorzystam w przeciągu miesiąca. Ostatnio zacząłem trochę więcej gadać, ale te kilka groszy różnicy razy pięć minut o które przekraczam ilość minut darmowych daje kwotę tak znikomą, że nie wartą rozważenia.

Niestety Plus zdaje się nie specjalnie dbać o utrzymywanie klientów. Ich usługi cały czas trzymają oczywiście wysoki poziom, ale telefony które mogę wybrać przy przedłużaniu umowy są o klasę niższe niż te dostępne u konkurencji, a nagrody za punkty zgromadzone w programie lojalnościowym są, delikatnie mówiąc, nieatrakcyjne. To właśnie telefon, który mogę dostać do abonamentu, jest główną przyczyną mojego zainteresowania zmianą operatora.

Jakie Wy macie doświadczenia z Waszymi operatorami? Czy jakieś ukryte ‘ feature’y ‘ oferty okazywały się wyjątkowo drażniące po zawarciu umowy / kupieniu karty? A może wprost przeciwnie – jesteście miło zaskakiwani nowymi promocjami?
USAGI

Re: Operatorzy GSM

Post by USAGI »

Ja mam Plusa od samego początku (czyli jakiś rok 98 chyba) i jestem bardzo zadowolona. Na zasięgu się ne zawodzę.
Czasem dostaje spam o wielkich wygranych itp, choć jest to raz na tydzień, dwa a ne codziennie.
I racja ,ze SMSy z sieci można wysyłać, ja mam np. konto w Mieście Plusa i mam tam od razu książkę adresową, więc do wszystkich znajomych z Plusa ślę za free SMSy z sieci.
Tu też racja ,że jak zbierałam punkty za abonament (bo teraz mam na kartę) to WOW mogłam zamówić sobie za nie aż półroczną prenumeratę gazety -_- A wtedy wcale tak mało kasy ne wydawałam na rozmowy i SMSy, a darmowych w abonamencie miałam całe 10 SMSów i chyba 5 minut XD Choć to tez było kilka lat temu w sumie...
I tu też sie zastanawiam czy by ne zmienić operatora żeby dostać jakiś fajny, tani telefon, ale chyba ostatecznie po prostu kupię nowy telefon w sklepie i zostanę w Plusie na kartę...

Z Orange właśnie słyszałam ,że są problemy z zasięgiem.
- Roe, co robisz?
- Już dwie godziny czekam na autobus przy zmywaku.
- Roe, nadal zmywasz?
- Nie, rysuję talerze.
- Roe, pomóc ci zmywać?
- A masz wyższe?
- Nie.
- To nie możesz zbliżać się do zmywaka.
REnler

Post by REnler »

Ja tam mam na ERA TAK TAK. Jak sadze, takie rozwiazanie Cie nie interesuje, ale mysle ze po za tym reszta wydlada podobnie w abonamencie.

Zasieg jest naprawde dobry. Nawet w robocie, albo w bunkrze w szkole, gdzie uzytkownicy innych sieci maja na wyswietlaczu GTFO.
SMSy reklamowe - tylko te dotyczace aktualnych promocji i pakietow. Raz na jakis czas trafi sie konkursowy, ale rzadko.

Raz na jakis czas jest fajna promocja. Podwajaja drugie doladowanie. Najpierw mozna karta 10 "aktywowac", po paru minutach 50, po kolejnych paru minutach przychodzi potwierdzenie, o kolejnej 50 na koncie.

Darmowej bramki sms jak kiedys szukalem to znalesc nie moglem.
roevean

Post by roevean »

Play... 39 groszy do wszystkich sieci.
O swoim abonamencie nie wspominam, bo mam 300 minut na miesiąc (wyszło tego jakies 1,2k minut do wykorzystania teraz p;)...
Przy przedłużeniu umowy na 36 miesięcy mogę sobie wziąśc N95 8GB za złotówkę.
Cya then.
'cos im the definition of the worst kind of mean
so... are you rebel?
Szarodziej

Post by Szarodziej »

Orange.
Mój ojciec, który ma komórkę w Orange, co chwile lata po nią, tylko po to, żeby przeczytać, że jest zaproszony do udziału w super promocji, czy loterii.
To niestety jest prawda. I potem w budzie się śmieją, że mam wibrator w kieszeni o_O'

Wcześniej (2 lata temu) miałem Heyah, też co jakiś czas był spam reklamowy, ale było dużo taniej niż w Orange i na zasięg też się nie skarżyłem...

Orange może być (powtarzam tylko może być) jeżeli cała twoja rodzina i większość znajomych też jest w tej sieci, bo stawki na rozmowy w sieci są rzeczywiście małe. Ale poza siecią wyrastają do czasami śmiesznych wartości...
...Tańczcie marionetki, tańczcie!!!!!

Zrób zły uczynek. Wejdź na wiki polskiego nWoDu.
ryuzok

Post by ryuzok »

orange...
czemu?
jako jedynie nie mają reklam powodujących rzucania pilotem w teleodbiornik...oni po prostu wogóle nie mają reklam, i tak jest najlepiej!
Chimeria

Post by Chimeria »

Oj Ryu, chyba przesadzasz ;>
Anyway - Orange. Owszem, spamu jest trochę, zasięg może nie wszędzie, ale nie narzekam specjalnie. Wszyscy najbliżsi mają Orange, więc mi się opłaca. Poza tym co dwa lata mam nówke telefonu, którą mogę sprzedać, bo dobrze mi się na starej siedzi. P<
Wcześniej miałam Erę, dziadek miał simplusa - z żadnego z tych nie byliśmy zadowoleni.
Saovine

Post by Saovine »

Też mam orange, ale raczej tylko dlatego, że członkowie mojej rodziny w tym siedzą od zarania dziejów, od czasów przed tak zwaną rewolucją ideową. Zasięg jest momentami naprawdę tragiczny i chyba tylko z tego względu mogłabym kiedyś zmienić operatora. Argument z telefonem w ofercie jest problematyczny, ponieważ biorąc takowy, człowiek wiąże się z siecią na dwa lata, a w tym czasie może się przecież wiele wydarzyć.

Nie rezygnowałabym z sieci, która oferuje bardzo dobry zasięg, sensowne stawki (błagam, jak jeszcze raz zobaczę skrót ZŁT to sobie wszystkie włosy z głowy wyrwę, kto to kuźwa wymyślił?!?) i chroni abonenta przed toną reklam (Ryu stfu, jak tyś się człowieku uchował przed nimi?!), tylko dlatego, że chce mi się dostać wypasiony gadżeciarski telefon za złotówkę. Już lepiej sobie kupić raz a dobrze na własną rękę jakiś porządny model i mieć WSZYSTKO (w sensie telefon w ręce i wszystkie stare, lubiane bajery). Fajne telefony bez simlocka można znaleźć chociażby na głupim Allegro (no offence, Disu XD).

PS. Chi, fajny 'PHI' avatar >D
My boy builds coffins, he makes them all day
But it's not just for work and it isn't for play
He's made one for himself, one for me too
One of these days he'll make one for you
For you
For you
For you
Debart

Post by Debart »

Ja tu z kolei wstawię się mimo wszystko za plusem. Nigdy nie miałem problemu z zasięgiem, a dodam jeszcze że używam iPlusa, w sumie nie za często, ale zdarza się. Ostatnio byłem zmuszony pracować dosłownie w środku lasu i o ile, faktycznie w ośrodku wczasowym sygnał przychodził i odchodził (ale przez pół dnia dało się spokojnie pracować), to tyle w oddalonej niespełna 1 km wsi internet już huuuuuuulał.

telefony... No cóż, najlepsze nawet w playu są drogie, więc zawsze pozostaje opcja kupna telefonu z najlepszym wskaźnikiem ceny promocyjnej do ceny rynkowej, sprzedaż tegoż na allegro i przy dołożeniu kilku dodatkowych srebrników kupić telefon na który ma się ochotę.

Przy okazji polecam artykuł:
http://komorkomania.pl/2009/01/06/podpi ... y-telefon/

P.S. Chi, czyżby spodobał ci się mój avek, czy totalny zbieg okoliczności, że wzięliśmy je z tego samego źródła^^?
Chimeria

Post by Chimeria »

Lol, mamy z tego samego źródła, ale wpadka, że wrzuciliśmy w tym samym czasie (choć mimo wszystko, chyba ty trochę wcześniej ^^").

By zostać w temacie, mam iPlusa obecnie jako jedyny sposób na kontakt ze światem i prawdę mówiąc jest wolne... Jest o niebo lepsze od bezprzewodówki Ery, ale ograniczenie 4gb jest bardzo, bardzo bolesne.
Moja rodzinka też miała Orange z czasów, gdy był Ideą, więc to też chyba zaważyło o zostaniu w operatorze. =3

A jeśli chodzi o Play - nawet nie sprawdzałam ofert. Ich kampania reklamowa była imo przewstrętna i przeodrzucająca i przeprzerażająca. Raniła mój zmysł estetyczny i zaniżała poziom. O jakości samego operatora nic powiedzieć nie mogę. P:

PS. PHI!

PS2. A ja mam ZŁT! <3
Post Reply