Wojewódzki i Figurski w Esce

Poważne dyskusje nad sensem życia, polityką jak i wyborem nowej karty graficznej.

Moderator: Crow

Post Reply
Crow

Wojewódzki i Figurski w Esce

Post by Crow »

Poranny WF - audycja prowadzona przez redaktorów Wojewódzkiego i Figurskiego w radiu ESKA ROCK cieszy się niesłabnącą popularnością. Zakładam ten temat, gdyż bardzo ciężko mi pojąć fenomen powszechnego poklasku dla tej audycji. Przyznaję, że nie jestem zwolennikiem programów dzwonimy do kogoś, przeszkadzamy mu w pracy i wkręcamy jakiś mniej czy bardziej prawdopodobny film. Forma w jakiej robią to panowie Wojewódzki i Figurski jednak przekracza w mojej ocenie granice dobrego smaku. Prostackie teksty, krańcowa upierdliwość nawet w stosunku do rozmówców na poziomie i humor prosto z wioski powodują że czuję po prostu zażenowanie słuchając zdecydowanej większości audycji z tego cyklu. Przyznaję, że czasem zdarza mi się uśmiechnąć czy nawet zostać solidnie rozbawionym, ale niemal za każdym razem gdy ktoś podsyła mi linka do nagrań z tej audycji, czy też sam w mniej lub bardziej losowy sposób na nie trafiam ręka sama chowa twarz. Zastanawiam się, czy pozostali forumowicze mają podobne odczucia czy też, podobnie jak większość osób z którymi rozmawiałem na ten temat, uznają Poranny WF za audycję dowcipną, inteligentną i zabawną?

Dla niewtajemniczonych - materiały archiwalne dostępne tu: http://www.eskarock.pl/index.php?page=p ... a_rock_new
Saovine

Re: Wojewódzki i Figurski w Esce

Post by Saovine »

Dla wtajemniczonych przez Crowa:
Attachments
WF.jpg
WF.jpg (244.37 KiB) Viewed 6233 times
My boy builds coffins, he makes them all day
But it's not just for work and it isn't for play
He's made one for himself, one for me too
One of these days he'll make one for you
For you
For you
For you
Crow

Post by Crow »

Hah, zgadzam się niemal co do słowa. Rozumiem, że poglądy autorki są również Tobie bliskie, Sao ?
Raven

Post by Raven »

Panna/Pani aleksandra BISKUPSKA najwyraźniej lubuje się w odejmowaniu jednego od nieskończoności.
Generalnie, jak się komuś nie podoba, to słuchać nie musi, przymusu nie ma.

Dziwi mnie, Crow, twoje postępowanie. Skoro Ci się to nie podoba, albo Cię bulwersuje, to po kiedy słuchać takich audycji? Z wewnętrznej potrzeby samoumartwiania się?
Crow

Post by Crow »

Nie słucham porannego WFu namiętnie. Czasem jednak się zdarzy, chociażby podczas jazdy autobusem czy gdy ktoś zamieści gdzieś link do któregoś epizodu. Temat poruszyłem nie dla tego, że domagam się zdjęcia programu z anteny, czy dla tego że czuję się urażony zachowaniem autorów. Po prostu dziwi mnie popularność jaką cieszy się ich postępowanie i zastanawiam się, czy w mojej ocenie jestem odosobniony.
Distant
Demokratyczny Moderator

Post by Distant »

Dobre pytanie, kto tego słucha. Jeśli pan Wojewódzki zamierza w stroju banana udawać papieża to nie muszę tego oglądać. Żaden z niego autorytet dla mnie i nie interesuje mnie co robi. Przecież nie jesteśmy islamistami by ich wzorem iść z pochodniami za jakieś rysunki.
Nothing is impossible
Saovine

Post by Saovine »

Wrzuciłam powyższy artykuł, ponieważ Crow mi o nim przypomniał. Po prostu robiłam swego czasu ten tekst na uczelni w ramach tłumaczeń. Co do zdania na temat audycji: Dobre ponad rok temu zdarzało mi się parę jej odcinków wysłuchać. Mają panowie mniej i bardziej udane/nieudane występy. Trudno się do tego ustosunkować. Beka z niektórych odcinków bywała nieziemska, ale bywały i takie, których nie miałam ochoty wysłuchiwać do końca, jeśli miałam możliwość zmiany stacji. To tak jak z opowiadanymi dowcipami - czasem ktoś trafi i nas rozśmieszy, a czasem aż żal człowieka słuchać, taką żenadę prezentuje.

Bardziej podoba mi się chyba to, że Wojewódzki zajął się występami na deskach teatru. Ot, odmiana jakaś.
My boy builds coffins, he makes them all day
But it's not just for work and it isn't for play
He's made one for himself, one for me too
One of these days he'll make one for you
For you
For you
For you
Post Reply