Hmm... ok, postaram się dopasować kroku do lore, niemniej jeszcze jeden detal mnie gryzie. Tu ciekaw jestem, czy warto zachować jakąś ciągłość językową, tzn. czy nie lepiej by to wyglądało, gdyby od A do Z gra byłaby po polsku (tj. przekabacić "quest" na "zadanie" albo "potrzymaj mi piwo") czy zostawić wstawki angielskie?"Układy" nie są Wydarzeniem w przeciwieństwie do "Questa", nie pasuje do nazewnictwa. Ponadto jeśli dużo Organizacji/Jobów, bierze udział w "Queście" tym więcej punktów za nie otrzymujesz - a jesli "Quest" nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem masz z tego punkty ujemne. Dlatego moim zdaniem to pasuje bardziej do naszego lore.
Ok, teraz wczuwszy się w tę opcję ^^Gdy Twój przeciwnik zagrywa kartę "Zdrada" to powoduję do zdrady Cię członka organizacji, którą masz na stole i przechodzi do niego na ręke (okazuje się, że był ukrytym agentem, który miał Ci dać fałszywe poczucie bezpieczeńtwa) - czym de facto zabiera Ci punkty i niejako wbija nóż w plecy :D
Co do Górników - ciekawa opcja, choć tutaj podkreśliłbym fakt, że Żołnierze bywają rzadziej zagrywani niż inne frakcje (ponieważ jest ich tylko 4, a nie 5), w związku z czym użyteczność Górników bywałaby również dość opcjonalna, tj. rzadziej zagrywana w celu innym niż zagrywka taktyczna (bo gdy nikt nie rzucił Żołnierzem w grze, branie kart z góry czy dołu talii raczej nie robi różnicy). Imo by Górnicy mogli częściej się wykazać, powinni dawać 3 punkty na kartę, ewentualnie przydałaby się jakaś kolejna frakcja czy wydarzenie, które wrzuca kartę(y) pod spód talii. Hmm...
Śmiecia... eee... RecyklingMajstrowie - tylko raz na RUNDĘ gracza; tylko przy pierwszym wyłożeniu RM na stół przez danego gracza; przed odrzuceniem ostatniej karty, możesz umieścić jeden ze stosów odrzuconych kart na spód talii do ciągnięcia (nie pamiętam nazwy...), bez tasowania kart.
Imo to byłoby dobre zarówno dla Górników, jak i na kontrowanie Metafizyki, na którą nie ma jako takiej kontry.
@Psychoo zamawiam jeden druk! :D