CIV 4 <Warlords> + <Beyond the Sword> patch 3.19 oficjalny
Moderator: GvS
Re: CIV 4 <Warlords> + <Beyond the Sword> patch 3.19 oficjalny
Duel w pełni wystarcza na rozbudowe, stawianie cudów wymagających 4 budowli itp. Na dwie osoby jest naprawdę duża i gry i tak będą się ciągnąć godzinami.
A necromancer is just a really late healer.
No dobra, skoro już dwie osoby tak twierdzą. Zmieniamy.
Islands.
Duel.
Sea level: Low
Tropical.
Ancient.
Normal.
Wyspy: Extras.
Few tiny islands.
Cylindrical.
Balanced
Always War.
Islands.
Duel.
Sea level: Low
Tropical.
Ancient.
Normal.
Wyspy: Extras.
Few tiny islands.
Cylindrical.
Balanced
Always War.
We do not sow
Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Wyspy 1 per Player chciałeś napisać. Windu, odpuść sobie extra. Tak jak piszę w czasie gry z Lichem każdy z nas miał 5 miast, a jak jeszcze zostawiasz Tiny Islands to będzie tego w cholere dużo. Wątpie by ktoś się rzucał na kolonizację dużej wyspy jak przeciwnik będzie i tak mu pukał z privaterami i inwazją u bram. Wprowadzasz niepotrzebny czynnik ściemniający w grze. Wyspy 1 per player są jak pojedynek w samo południe 1 versus 1.
P.S.
Wciskanie kitu, że Islands to handicap dla słabszych graczy to już jest naprawdę niskie. W wypadku Islands i tak wygra bardziej doświadczony gracz, z lepszym micromanagementem potrafiącym dostać kopa z techami i kasą na etapie chemii/astronomii/liberalizmu.
P.S.
Wciskanie kitu, że Islands to handicap dla słabszych graczy to już jest naprawdę niskie. W wypadku Islands i tak wygra bardziej doświadczony gracz, z lepszym micromanagementem potrafiącym dostać kopa z techami i kasą na etapie chemii/astronomii/liberalizmu.
Nothing is impossible
Extras to tylko jedna wyspa więcej. Tutaj będę się upierał. Jest to szansa dla osób, które potrafią walczyć i jednocześnie się rozbudowywać. Na tych małych wysepkach trzeba być chodzącym terminatorem, aby wybudować więcej niż jedno miasto. Wysepki są ustawione na Few.
Wyspy są handicapem, inaczej słabsi gracze nie rozwinęli by się powyżej jednego dwóch miast. Możesz być pewny. A tak mają trochę czasu, aby coś wymyślić lub się chociaż dobrze bawić.
Wyspy są handicapem, inaczej słabsi gracze nie rozwinęli by się powyżej jednego dwóch miast. Możesz być pewny. A tak mają trochę czasu, aby coś wymyślić lub się chociaż dobrze bawić.
We do not sow
Ja się będę upierał bez dodatkowej wyspy, bo zależy mi na czasie rozgrywki. Z lichem grałem parę godzin i bynajmniej rozgrywka nie straciła na skomplikowaniu. Nadal trzeba było umieć walczyć i się rozbudowywać (Ja Lichowi zburzyłem nowe miasto oni mi..) Obecność Tiny Islands zdecydowanie wystarczy celem ekspansji.
I tak dalej twierdzę, że to dwulicowe argumenty. Będzie się "dobrze bawił". Nie widzę różnicy między rushem wcześnie w grze a na etapie renesansu. Jedyny argument z którym się zgadzam z twojej listy do dodanie znaczenia flocie i cywilizacjom morskim. Czego mi bardzo wszystkiego brakowało w rozgrywce na inlands sea.
I tak dalej twierdzę, że to dwulicowe argumenty. Będzie się "dobrze bawił". Nie widzę różnicy między rushem wcześnie w grze a na etapie renesansu. Jedyny argument z którym się zgadzam z twojej listy do dodanie znaczenia flocie i cywilizacjom morskim. Czego mi bardzo wszystkiego brakowało w rozgrywce na inlands sea.
Nothing is impossible
Jak masz jedno miasto na początku gry i nie możesz z niego wyjść, to się gotujesz i wyłączasz grę. Na etapie renesansu masz kilka miast, tracąc jedno zyskujesz czas na wybudowanie obrony. Poza tym możesz się poruszać po pozostałej części terytorium, a nie tylko siedzieć w swojej stolicy. Tu jest różnica.
Dodatkowa wyspa dodaje jeden więcej wyścig do tych, które warto wygrać. Jest ich kilka, ale dodatkowy uczyni grę tylko bardziej emocjonującą a na pewno nie gorszą.
Dodatkowa wyspa dodaje jeden więcej wyścig do tych, które warto wygrać. Jest ich kilka, ale dodatkowy uczyni grę tylko bardziej emocjonującą a na pewno nie gorszą.
We do not sow
W takim razie, będę grał poza twoim systemem jak komuś się zachcę bo mnie taka rozgrywka nie bawi. A gram dla przyjemności a nie z musu :P
Kłóci się to z samą ideą duelu gdzie przeciwnicy powinni mieć do dyspozycji możliwie lustrzane warunki, a przewaga wynikać ze skilla i znajomości mechaniki, a nie farta do zestawu początkowych parametrów.
Jeśli dalej będziemy grali jakieś gry FFA to oczywiście gram ale twoją ligę sobie odpuszczam.
Kłóci się to z samą ideą duelu gdzie przeciwnicy powinni mieć do dyspozycji możliwie lustrzane warunki, a przewaga wynikać ze skilla i znajomości mechaniki, a nie farta do zestawu początkowych parametrów.
Jeśli dalej będziemy grali jakieś gry FFA to oczywiście gram ale twoją ligę sobie odpuszczam.
Nothing is impossible
O_o warunki są lustrzane, reszta zależy od umiejętności.
We do not sow
Byłbym za dodatkową wyspą - to daje miejsce na inne strategie, przyspiesza konfilkt zbrojny i rusha do statków. Jednak testując dzisiaj te ustawienia z kompem trafiłem na coś takiego:

Jest to wyraźnie niesprawiedliwa mapa. Może w ustawieniach tych wysp da sie jakoś zapewnić ocean pomiędzy startową wyspą a dodatkowymi?
Edit:
Sprawdziłem na kilkunastu mapkach, wystarczy ustawić "No Tiny Islands" i wtedy wszystkie są zawsze oddzielone.

Jest to wyraźnie niesprawiedliwa mapa. Może w ustawieniach tych wysp da sie jakoś zapewnić ocean pomiędzy startową wyspą a dodatkowymi?
Edit:
Sprawdziłem na kilkunastu mapkach, wystarczy ustawić "No Tiny Islands" i wtedy wszystkie są zawsze oddzielone.
A necromancer is just a really late healer.
Oto mi właśnie chodziło z niesprawiedliwymi ustawieniami. Jeśli zrezygnujemy z Tiny Islands wtedy pewnie będzie ok.
Nothing is impossible