To jest bardzo dobre pytanie, bo w nim można szukać odpowiedzi na problem.Windukind wrote:No dobra, to tutaj powstaje pytanie, co byś powiedziała swojej córce?
Po pierwsze szczerze odpowiem, że ja na matkę się nie nadaję i nie wiem co bym zrobiła po wpadnięciu w depresję, że wychowałam kurwę.
Ale zacznijmy od tego, że nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko zależy od okoliczności, charakteru osób, sposobu komunikacji oraz systemu wartości i priorytetów. Szukałabym przyczyny w zaniedbaniu, starała się pokazać co dziewczyna świadomie wybrała i próbowałabym odnaleźć przyczynę dlaczego tak postąpiła, co ją do tego skłoniło?
Pieniądze? Niezależność? Poczucie bycia dorosłą?
Wszystko to może zdobyć w zupełnie inny sposób, który nie odbierze szacunku i godności jej osobie w swoich i innych oczach.
Można się zastanowić na ile galerianki są dziećmi z problemami psychicznymi, które są w ten sposób zagłuszane.
Szczerze mówiąc nie chce mi się w to wierzyć, to nie jest rozdwojenie jaźni, a zwykły, świadomy wybór szmacenia się. I żeby było jasne, mówię tu o tych radykalnych dziewczynach, które znajdują w tym sposób na życie i styl bycia.
Nie chcę się wypowiadać o osobach, które może wybrały taką drogę nie widząc innego sposobu na zarobienie pieniędzy lub były zaszczute czy szantażowane przez środowisko. Różnie bywa i takim osobom potrzebna jest pomoc, a nie wszechobecna pogarda. Naprawdę bywają ludzie zagubieni w świecie i w samych sobie.
W momencie, gdy przekraczają magiczny wiek osiemnastu lat niewiele można prawnie zrobić. Ale pomniejsza dzieciarnia? Wth, w obecnych czasach nie mam pojęcia co może ją przerazić/zmusić/zdemotywować.
Ale na pewno przydałoby się wyłapać tych, którzy za to płacą i ostro potraktować.
Acha, no i pamiętam swoje pierwsze pieniądze. Wylądowały na koncie bankowym. Bardzo nie lubię wydawać własnych pieniędzy. =D