Galerianki

Poważne dyskusje nad sensem życia, polityką jak i wyborem nowej karty graficznej.

Moderator: Crow

Post Reply
Chimeria

Re: Galerianki

Post by Chimeria »

Usa, Dis raczej nie miał na myśli tego, że kiedy mu się zachce to ot, kliknie wielki (niebieski) guzik i wszystko pójdzie w kosmos (choć oczywiście fizycznie może to zrobić), ale jego post był czymś w rodzaju demotywacji na wypowiedź Caia, że się postuje dla licznika. Jak widać wszelkie dyskusje kwitną na forum (od czasu do czasu xD), a w koszu nie zaobserwowałam specjalnego ruchu.
Easy there.

Zmieniać coś na świecie zamiast tylko pisać? A co ja niby nananananananananana BAT - MAN! jestem żeby walczyć o miłość i sprawiedliwość?
Oh gawd, rozwaliło mnie to =D Podpisuję się pod tym zde-cy-do-wa-nie.
Również jeśli chodzi o podsumowanie dotyczące płacenia podatków na to. Pominę już dość szeroki temat opłacania z naszej kieszeni recydywy i tego wszystkiego co ma trzy posiłki dziennie, ciepło, tv i xboxa w więzieniach.
A poważnie, jak miałbym niby taką małolatę z sianem we łbie, wybaczcie uproszczenie, przekonać? Zasugerować zmianę trybu życia? Kościół to robi, z jakimiś tam efektami, jednak nadal mało skutecznie. Fundacje też istnieją.
Kolejna dobra uwaga. Galeriankom brak autorytetów (nie liczmy Dody ani niczego takiego, ok?), a nikt inny do nich nie przemówi. Dziecka zbić nie wolno, rozmowa nic nie da, ucięcie kieszonkowego? 'Sama zarobie mamo'. Nie mamy żadnej mocy by to zmienić.
Wiecie co? Jestem miłośnikiem wolności, ale "zamordyzm" też ma swoje zalety.
Nie mówię przy tym, że nie ma wad.
Chciałabym zobaczyć wasze buźki jakby was zamordyzm złapał. =]
Można zmienić wszytsko, trzeba tylko bardzo chcieć i starac się.
Srututu kawał drutu.

Wybaczcie, nie mogłam się powstrzymać! Przepraszam! Już nie będę! Oczywiście są wyjątki.

Co do filmu jako filmu - dobrze, że się pojawił, bo temat szybko znalazł się na językach opinii publicznej, a umówmy się - nie wszyscy wiedzieli, że coś takiego istnieje, mimo, że wcześniej pojawiały się artykuły na ten temat. Ekranizacja była czymś w stylu głośnego "Hej, mamy problem!". Oddźwięk jakiś będzie. A to matki porozmawiają z córkami czy wiedzą o czymś takim, postarają się wybadać czy kochane potomstwo samo nie należy do grupy białych kozaczków i wzmoży czujność, może zacznie się interesować gdzie dziecko przebywa poza szkołą. Całkowitej kontroli nie będzie, jasne, ale przynajmniej utrudni to im życie. Ponadto ludzie w centrach handlowych będą inaczej patrzeć na mijane nastolatki, czasem zapewne niesłusznie krzywdząco...
Choć jak to bywa z głosami wskazującymi problemy, często giną w natłoku innych oraz za koncertem Dody.
Mam tylko nadzieję, że film jest dobrze zrealizowany...

Ominęłam wiele ciekawych rzeczy, które wysunęliście, ale nie mam czasu się do nich dokopywać, spammerzy! =D
Caerth

Post by Caerth »

Chciałabym zobaczyć wasze buźki jakby was zamordyzm złapał. =]
Szczerze? Niewiele by się zmieniło w moim życiu, jak czytam fakty historyczne z czasów dobrego wujka. Ba, nawet byłoby lepiej w paru aspektach.
My soul is still the same
But it has many names
c914

Post by c914 »

Cai jeśli zamordyzm w wykonaniu dobrego wujka S, by cię złapał to w najlepszym wypadku po skatowaniu w piwnicy NKWD dostałbyś czapę, w najgorszym po przesłuchaniu, pokazowym procesie (po którym przyznałbyś się do tego że potrafisz latać i zaprezentował to na sali sądowej szerszej publiczności) wylądowałbyś w obozie pracy gdzieś za uralem a zaraz za tobą dołączyła by rodzina, dziewczyna, pies łajka i wszyscy których byś wskazał podczas przesłuchania.

Gdyby cie nie capnął jeśli miałbyś szczęście pracowałbyś grzecznie w fabryce po 12-14 godzin dziennie przez 6 dni w tygodniu za mniej niż marne grosze. Raz na miesiąc cieszył się z kartki na mięso. Gdybyś miał mniej szczęścia przymierałbyś głodem na wsi i patrzył jak cie skolektywizują - zabiorą wszystko co masz wsadza do baraku..

Zamordyzm w wykonaniu wujka S był jednym wielkim upodleniem całego narodu, wyciśnięcia z niego wszystkiego co się da by był gotowy na kolejną wielką rewolucje.

Znacznie lepszym był zamordyzm w wykonaniu pana H gdyż nie był bezpośrednio wymierzony w naród niemiecki, tylko obcych. A struktura ekonomiczno-gospodarcza była znacznie bardziej cywilizowana.

Jedno trzeba przyznać obu, w ciągu 25 lat potrafili ze zniszczonych wojną, zapadniętych krajów zbudować supermocarstwa. Mieli wizje i cel do którego dążyli bez względu na koszty.

Zamordyzm jest dobry jeśli stosowany łagodnie względem całego społeczeństwa, twardo wobec wybranych, a linia postawiona między tym co jest dobre a złe jest wyraźnie pokazana. Taki mały totalitaryzm oświecony.
USS George Washington - 90 tysiecy ton dyplomacji.
Caerth

Post by Caerth »

Wrong uncle, Cyf, wrong uncle. Nie S, tylko P.
Zamordyzm jest dobry jeśli stosowany łagodnie względem całego społeczeństwa, twardo wobec wybranych, a linia postawiona między tym co jest dobre a złe jest wyraźnie pokazana. Taki mały totalitaryzm oświecony.
O toto.
But it has many names
c914

Post by c914 »

P... Pol Pot? :P

Piłsudski on był symbolem który już na początku zrzekł się głównej władzy, mógł zostać przywódca autorytarnym wybrał demokracje. Zamordyzm w jego wydaniu to tępienie komunistów. To ludzie byli lepsi, bardziej szlachetni i gotowi do działania na rzecz budowy Polski.
USS George Washington - 90 tysiecy ton dyplomacji.
Caerth

Post by Caerth »

O to to.

Najlepsze podsumowanie całego wątku i problemów kraju zwanego Polską.
But it has many names
Farmazon

Post by Farmazon »

c914 wrote:Znacznie lepszym był zamordyzm w wykonaniu pana H ...
O, popatrz Ali- Cyfer przegrał temat ^-^. Wiszę ci 100gr. Stawiałem na Nita.

Samuelu, balansować na cienkiej linii między dygresjo-wstawkami, a spamem przestałeś już parę postów temu. Wróć na właściwą stronę lub powstrzymaj się, ew. uzupełnij takiego posta o jakąś wartość merytoryczną.
Bo jak nie to będę gryźć.>]
~Chi
Musi być stąd jakieś wyjście. - Powiedział Błazen do Złodzieja. - Jest za duże zamieszanie. Nie mogę znaleźć ukojenia.
Crow

Post by Crow »

Farmazon wrote:
c914 wrote:Znacznie lepszym był zamordyzm w wykonaniu pana H ...
O, popatrz Ali- Cyfer przegrał temat ^-^. Wiszę ci 100gr. Stawiałem na Nita.

Samuelu, balansować na cienkiej linii między dygresjo-wstawkami, a spamem przestałeś już parę postów temu. Wróć na właściwą stronę lub powstrzymaj się, ew. uzupełnij takiego posta o jakąś wartość merytoryczną.
Bo jak nie to będę gryźć.>]
~Chi
Chi ma rację, zwłaszcza, że prawo Godwina nie znajduje zastosowania w kontekście postu Cyfera...
Caerth

Post by Caerth »

Biorąc pod uwagę przykłady, które Cyf wykorzystał - You forgot Poland pasuje o wiele lepiej..

Edit: nie chodziło mi o znaczenie meme - raczej o fakt iż Cyfer od razu przytoczył wujków H i S, zapominając o naszym własnym dobrym duszku.
My mistake.
Last edited by Caerth on Mon Nov 02, 2009 11:57 am, edited 1 time in total.
But it has many names
Crow

Post by Crow »

"You forgot Poland" oznacza, iż rozmówca przytoczył wyjątkowo słaby argument. Uważam tymczasem odpowiedź Cyfa za wyjątkowo dobre podsumowanie Twojego "Za dobrego wujka żyłoby mi się lepiej"...

Wracając do tematu - postawa Sama i Alienki "Wystarczy tylko chcieć, a można zbawić świat" rozbrajała mnie swoją naiwnością, ale prezentowane powyżej "przecież nic nie mogę zrobić" jest po prostu przykre. Nikt oczywiście nie każe nikomu zmieniać całego świata na lepsze, ale w naszym najbliższym otoczeniu możemy niewielkim kosztem zrobić bardzo dużo. Już zachowując elementarną przyzwoitość i kulturę osobistą zmieniamy świat na lepsze.

Jestem również przekonany, iż o ile nikt nie jest w stanie samotnie wyeliminować zjawiska galerianek, o tyle gdyby ktoś chciał to na pewno byłby jednej takiej dziewczynie w stanie pokazać inne sposoby korzystania z życia.
Post Reply