Crow wrote:
-> Komentarze służą do dyskusji na temat questa i uzgadniania dalszego przebiegu wydarzeń. Posty w komentarzach, w tym te o rezerwacjach, nie mają charakteru wiążącego.
-> Rezerwacji dokonujemy zamieszczając post w queście.
Don't care. Chociaż powinno być, że jak ktoś prosi o nie ruszanie danego wątku to jakaś reakcja by się przydała.
-> Jeśli rezerwacja dotyczy tylko wybranych wątków, zaznaczamy to w samej rezerwacji. Pozostałe wątki mogą być rozwijane za rezerwacją.
-> Jeśli powstaną w ten sposób niespójności, osoba która pisała za rezerwującą powinna dostosować swojego posta.
-> Po zamieszczeniu w miejscu rezerwacji właściwego posta należy poinformować o tym pozostałych uczestników questa poprzez post w komentarzach, bądź przez fizyczne usunięcie posta i zamieszczenie go ponownie.
Agree.
-> Po zamieszczeniu rezerwacji należy posta zamieścić w przeciągu 16 godzin. Jeśli tego nie zrobi rezerwacja zostanie usunięta, a dowolny z uczestników questa może opisać jakieś negatywne konsekwencje fabularne dla rezerwującego.
Tu mam 'ale' - jeśli za rezerwującym nie ma osób, które wyraziłyby chęć pisania o danym wątku to nie widzę powodu do usuwania rezerwacji-> np. ja sobie zajmę kolejkę, zaznaczę, że piszę o fortecy, a za mną nie ma chętnych od kilku dni. Kolejna osoba napisze, ze ona chce o balu pisać. Mój czas się skończy, a ja się nie wyrobiłam, ale za mną nadal nie będzie chętnych na ten wątek. To co wtedy?
-> Osoba rezerwująca może poprosić o przedłużenie w/w czasu. Jeśli nikt nie zgłosi sprzeciwu, przedłużenie zostaje automatycznie zaakceptowane.
Ustalić czas na coś takiego, bo jak to będzie ostatnie 5 minut, to trochę nie fair i rozumiem, że dotyczy to tylko osoby, która zaklepała w kolejce, że pisze?
-> W przypadku powstania kolejki rezerwacji, 16 godzin kolejnej osoby liczone jest od zamieszczenia posta przez poprzednika.
Agree.
-> Należy unikać cyklicznych rezerwacji prowadzących do zawłaszczenia questa przez kilka postaci. W szczególności, jeśli w czasie pisania przez nas posta ktoś dokona rezerwacji, to nasza kolejna rezerwacja nie powinna mieć miejsca przed wyczyszczeniem kolejki rezerwacji.
A to rozwiń, bo ja teraz pilnuje 3 wątków, to znaczy, że nie mogę pisać co drugą osobę? Tzn mój post 1 wątek. Ktoś mój post 2 wątek. Ktoś. powrót wątku 1?
16 godzin to dużo. Wcześnie powiedziane było, że rezerwujemy w momencie kiedy bierzemy się do pisania. Czyli na dwie cztery godziny bodajże. Chociaż po namyśle, jednak się zgodzę. Da to szansę osobom miej aktywnym.
Też myślałam, że za dużo, a teraz wychodzi, że rezerwuję dopiero jak jestem w połowie pisania, bo inaczej za cholerę się nie wyrabiam-.-