Maczer wrote:
28.VIII - Góry Bukowe <- Najwyższy szczyt wydaje się być poza naszymi możliwościami a największa atrakcja - prehistoryczna jaskinia znajduje się po zachodniej - przeciwległej stronie tychże gór.
Prehistoryczna jaskinia na drugim końcu Gór Bukowych jest w Aggtelek i mamy na nią osobny punkt programu z dojazdem. Widziałem natomiast, że w Górach Bukowych ogólnie jest dużo:
1) Jaskiń
2) Winnic
3) Zamków
Plan wygląda bardzo ambitnie, na szczęscie wszystko mamy w miare blisko i nie bedziemy sie mordować ze wstawaniem o 3-4 nad ranem żeby zdarzyć cos zobaczyć :) Zobaczymy jak to wyjdzie w rzeczywistości.
USS George Washington - 90 tysiecy ton dyplomacji.
Crow wrote:25.VIII - Lillafüred (przejazd kolejką przez park, rezydencja arystokracji)
Lillafüred jest de facto w Górach Bukowych, więc jak pojedziemy tam odpowiednio wcześnie to jest trochę pieszego zwiedzania w okolicy (jaskinie i najwyższy na Węgrzech wodospad).
Crow wrote:29.VIII - Diósgyőr (zamek w Miszkolcu)
Cały dzień na Diósgyőr ma sens, jeśli zamek jest otwarty do zwiedzania - a tego nie mogę ustalić. Jeśli możemy go tylko zobaczyć z zewnątrz to myślę, że można go upchnąć razem z ogólnym zwiedzaniem Miskolca.
Mazoku wrote:
Cały dzień na Diósgyőr ma sens, jeśli zamek jest otwarty do zwiedzania - a tego nie mogę ustalić. Jeśli możemy go tylko zobaczyć z zewnątrz to myślę, że można go upchnąć razem z ogólnym zwiedzaniem Miskolca.
Zakładałem nie tyle, że to wyjście na cały dzień, co że to jedyna atrakcja tego dnia. Skończy się wcześniej, to będzie więcej czasu na Barlagfrudo i eventy stacjonarne. Ale zgadza się również, że możemy tego dnia pochodzić więcej po Miszkolcu.
Przeglądam sobie teraz tak globalnie topik zjazdowy i stwierdzam, że naprawdę organizatorzy zajebiście przyłożyli się do przygotowania informacji nt. miejsca, w które jedziemy. Portfel MW to coś pięknego, jak fajnie że ktoś się tym zajął. Moja pochwała rozkłada się naturalnie na kilka osób, które przygotowywały opisy, ale to był kawał naprawdę zajebistej roboty. Cieszę się, że mogę zajrzeć i znaleźć wszystko czego potrzebuję.
Good job!
Jeśli ktoś jak ja zastanawia się, czy oby na pewno na Węgrzech są 'normalne' gniazdka - niegdyś był tam Typ C (czyli taki jak kiedyś w Polsce, bez uziemienia), ale później nastąpiła migracja do gniazdek typu F, gdzie uziemienie jest z boku wtyczki, a nie w bolcu jak w gniazdkach typu E (tych co teraz są w Polsce). Wygląda to tak:
Zwykłe płaskie wtyczki pasują normalnie. Jeśli jednak ktoś ma pełne okrągłe - zazwyczaj to uziemienie z boku można podważyć, ale korzystanie jest uciążliwe.
Rosomak wrote:02/09/2013 16:30
Warszawa Dworzec Autobusowy Metro Młociny peron 1
Ok, kupiłem bilet na tego samego busa.
...and my axe! Znaczy się, też kupię:) Jechaliśmy teraz z Anią i naprawdę droga leci szybko i przyjemnie, autobus był cichutki i z chęcią oleję drogę PKP po raz kolejny!