Salatka by Sat. + how to make sos czosnkowyWrzucamy to co nam sie podoba, dodajemy sosu i wpierdalamy jak kroliki ;3

Skladniki powyzszego:
1 salata lodowa
1 papryka zolta (czerwona albo pomaranczowa tez beda ok. zielonej nie poleca)
1 pomidor (proponuje wiecej, moja mama ma alergie wiec musialam dac mniej)
3 piersi z kurczaka
1 sos czosnkowy
pol malego pudelka (czy konserwy?) z kukurydza
przyprawy:
bazylia
przyprawy uzywane przez was do kurczaka
pieprz
sol
Kroicie liscie salaty na bardzo male kawaleczki, nie polecam tych najblizej srodka (takich zoltych) bo sa gorzkie. Dorzucacie do tego pokrojonego pomidora, papryke i kukurydze, posypujecie bazylia, pieprzycie, solicie, mieszacie.
Pora na kurczaka:
Kroicie na maultkie kawaleczki i zasmazacie z czym tam lubicie. Ja wymieszalam przyprawy: kurczak zlocisty, bazylia, papryka slodka, czosnek granulowany. Mialam dorzucic troche cebuli (zapomnialam, lol) a jak juz bylo prawie gotowe to dolalam troszke miodu dla smaku. Dorzucacie kurczaka do waszej salatki (tylko bez tego calego plynu, ktory zostal wam na patelni...).
Zostal wam ostatni skladnik,
sos czosnkowy:Mozna go zrobic na wiele sposobow. Najprostrzym jest kupienie w sloiku i dolanie. Nie polecam, nei jest taki dobry. Mozecie jeszcze kupic w proszku. Ale najlepiej zrobic samemu. W taki sposob:
skladniki:
smietana
kilka lyzek majonezu
bazylia
mieta
czosnek granulowany
Do miseczki wlewacie smietane, Na jedna smietane uzylam okolo 5 lyzek majonezu, ale powinniscie to zrobic po swojemu i "na czuja". Majonez ma poprawic smak smietany, wiecie o co chodzi @@. Dorzucacie do tego cuda czosnek granulowany (mozna pewnie zwykly ale ja jestem leniwa). Nastepnie bierzecie bazylie (pewnie macie ja suszona, przyprawe kupiona w sklepie), ktora nalezy jeszcze zgniesc w palcach, zeby byla proszkiem. Mozecie uzyc prawdziwej bazylii, bedzie nawet lepsze. Nastepnie szatkujecie liscie miety na malutkie kawaleczki i mieszacie. Sos jest zrobiony. Ilosc skladnikow wg waszego widzimisie. Miety i bazylii jak najwiecej. Trzeba po prostu czesto probowac i w razie czego dorzucac skladnika.
TIP: Nie znalazlam w polsce suszonej miety, tez jest b.dobra chociaz do zwyklej sie nie umywa. Jakby ktos znalazl suszona miete to niech mi powie w jakim sklepie i z jakiej marki to przyprawa. Bede wdzieczna.
Tak zrobiony sos czosnkowy takze dorzucacie do salatki. Calosc dokladnie mieszacie. Po zjedzeniu tego czujecie sie jak bardzo pelne kroliki.
Smacznego!